Cséfalvay Alajos sírkeresztje

Cséfalvai Cséfalvay Alajos nyugalmazott volt cs. kir. lovassági százados és 1848–49-ik évi honvéd őrnagy, a szabadságharcz kiváló bajnoka, a társadalmi élet jeles férfia f. hó 26-án, estéli 8 órakor, élete 90-ik évében, szélhüdés következtében Pozsonyban elhunyt. A 90 éves üreg ur délelőtt még a „Toldy kör”-ben a polgári házasságról vitatkozott honvédtársaival, egész délután jó kedvű volt, este 6 órakor unokájával a Kossuth nótát énekelte, aztán szeretett leányának egy levelét olvasta, majd hátradőlt karos székében, hogy szundikáljon és elaludt csöndesen észrevétlenül örökre. Vitéz katona volt a ki több csatában kitüntette magát. A honvédség ujjászervezésekor ismét szolgálatba lépett s mint százados nyugalomba vonult.
Gyászolják: Alsó szt.-mihályfalvai Sigmond Dezsőné szül. Cséfalvai Cséfalvay Elma, Réthei Prikkel Lajosné, szül. Cséfalvai Cséfalvay Izabella, leányai, Alsó-szt.-mihályfalvi Sigmond Dezső, országgyűlési képviselő, Réthei Prikkel Lajos, Pozsonyvármegyei árvaszéki elnök, vejei. Alsó-szt.-mihályfalvi Sigmond Elek, műegyetemi hallgató, Alsó-szt-mihályfalvi Sigmond Emil joghallgató, Alsó szt.-mihályfalvi Sigmond Andor joghallgató, Alsó-szt.-mihályfalvi Sigmond Alice, Alsó szt.-mihályfalvi Sigmond Dezső, Réthei Prikkel Dezső joghallgató, Réthei Prikkel Géza m. kir. honvéd-hadnagy, Réthei Prikkel Bertha, Réthei Prikkel Elma.
Az önkormányzat 2011-ben újíttatta fel az azt megelőzően siralmas állapotban volt sírhelyet.
Március 15-e alkalmából koszorúzási ünnepséget szoktak szervezni a sírnál.

TelepülésRéte [Reca]
Pontos helyszín, címRéte - katolikus temető - Reca - r. k. cintorín
Készítés időpontjakb.1900
Készíttető nevea Cséfalvay család
Létrehozónem ismert
Készítés céljának ismert okasíremlék
FeliratE sírboltban nyugszik / tekintetes cséfalvai / Cséfalvay / Alajos úr / nyugalmazott cs. és kir. / lovas százados és 1848-1849 / évi honvéd őrnagy / szül.1804 jun. 13-án / megh. 1894 ápr. 26 - án / Áldás és béke hamvaira!
Gondozását felügyeliCsemadok helyi szervezete
ForrásinformációkNeszméry István, Réte *** Gyászjelentés (1848-49. Történelmi lapok., III. évfolyam., 10. szám, Kolozsvár, 1894. május 15.)