Rétei református templom

A templomot 1769 és 1771 között építették fel, utcára néző homlokzattal, de torony és utcai bejárat nélkül. Az addig templomként használt Huszita imaház lelkészlakká alakíttatott át. Az új istenházát Várady András, az egyház akkori lelkésze szentelte fel.
A templom karcsú, 17 öles (32,3 méter) tornyát 1861-62-ben emelték.
1912-es esperesi jelentés szerint a templom gyökeres belső újításon ment keresztül: díszes orgona, új padok, talajozás létesült. 1914-ben a toronyban lakó két harangot háborús célra lefoglalták. Új harangokat közadakozásból 1925-ben sikerült öntetni.
A gyülekezet 2012. júniusában kezdte meg templomának külső és belső felújítását. A munkálatok első szakaszának ütemterve magába foglalta a templom épületének teljes alávágását és szigetelését, a régi vasablakok cseréjét hasonló elrendezésű faablakokra, valamint a padok és a padlózat javítását.
Az egyházközség tervei között szerepel a templom külső és belső vakolatának a helyreállítása, a tetőzet javítása, valamint a festés. Az épületen végzett munkálatok után pedig a több mint 100 éves orgona is teljes felújításra vár.
A gyülekezetben szolgált lelkészek névsora 1681-től napjainkig 37 nevet tartalmaz. A jelenlegi vezető Bohony Beáta réte-boldogfai lelkipásztor.

TelepülésRéte [Reca]
Pontos helyszín, címRéte 182. - Reca 182.
Készítés időpontja1771, jelenleg 82014-ben) felújítás alatt
Készíttető nevereformátus gyülekezet
FeliratBoldogok, / akik lakoznak a te házadban, / dicsérhetnek téged szüntelen! / Zsolt. 84, 5
ForrásinformációkKovács Lehel: Réte, Kálvinista Szemle, XXIX. évfolyam, 9. szám, 1958.szeptember / Felvidék.ma, 2013. július 29., Közalapi támogatással részben megújult a rétei református templom