Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője
2020. október 25.

A Halomdomb a kora vaskori Hallstatt – kultúrában jött létre (Kr. e. 8-5. században). A kor temetkezési szokása volt, hogy sírjaik fölé halmokat emeltek. Egy helyi legenda szerint a dombot török katonák hordták össze basájuknak turbánjukkal, hogy sátrát méltó helyen verhessék föl.
Az utóbbi években kedvezőtlen folyamatnak lehettek a falu lakói tanúi. Félő volt, hogy ami közel 3000 év alatt megőrződött, az néhány évtized alatt  korunk nagyteljesítményű mezőgazdasági gépei „áldásos“ tevékenységének áldozatául esik.
Civil kezdeményezésre a Halomdomb állagát 2014 tavasza óta, lelkes önkéntesek csoportja munkájának köszönhetően, betonoszlopok védik és őrzik a további romlástól. A közeljövőben megvalósuló fásítással is a terület védettségét próbálják fokozni. És akik az ügy mellé álltak: Klebercz Zoltán, Kohút József, Valastyán Róbert, Švec  Marián, Macsicza  Pál, Neszméry János, Tomovics Miroszláv, Neszméry Előd és Neszméry István.

Kategóriatörténelmi
TelepülésRéte [Reca]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapot
GPS48.237719, 17.458036
Pontos helyszín, címRéte - külterület
Készítés időpontjaKr. e. 8-5. század
Készítés céljának ismert okatemetkezés
FeliratPAHOROK - HALOMDOMB / RECA - RÉTE / 2014
Gondozását felügyeliközség
ForrásinformációkCséplő Ferenc: Réte bástya és menedék, Helytörténet két egyházi könyv köré építve, 1995, Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 3.
Rövid URL
ID4916
Módosítás dátuma2014. szeptember 2.
Halomdomb
Halomdomb
Halomdomb
Halomdomb

Hibát talált?

Üzenőfal