Galambos László, református lelkész sírja

Galambos László Dióspatonyban helyettes lelkészként 1890 júliusa és 1892 márciusa között szolgált. Majd 1893. szeptember 24-től 1941. május 31-ig, a Rétei Református Gyülekezet leghosszabb ideig szolgáló lelkésze volt.
Fia Galambos Zoltán (Réte, 1894. június 22. – Komárom, 1973. január 29.) református lelkipásztor, lapszerkesztő, teológiai fordító.
Négy elemit szülőfalujában végezte, majd Pozsonyba került cseregyerekként a német nyelv elsajátítására. Ezután az evangélikus líceumba járt, majd a pápai gimnáziumba, ahol 1915-ben érettségizett. A Magyar Evangélikus Diákszövetség Felsőszeliben tartott konferenciájának hatására az addig tervezett kereskedelmi pálya helyett a papi hivatást választotta. A bécsi protestáns teológiai fakultásra került és 1917 nyarán Bernhardinum hollandiai stipendiumot kapott, mely alatt a nyári szemesztereket németországi egyetemeken töltötte. 1922-től Budapesten, leányiskolákban lett hitoktató.
1923-ban döntenie kellett állampolgárságáról, ekkor került Losoncra református teológiára docensnek. 1924-ben két hónapig káplán volt Komáromszentpéteren, egy hónapig Vágfarkasdon és december 4-től komáromi második segédlelkész. 1925 szeptember 13-tól 1971-ig Komáromban volt lelkész. 1925–1929 között a losonci Református Teológiai Akadémián oktatott. 1949-ben vezetésével hozták létre az Országos Református Lelkészegyesületet.
Írt a Hoongaarische Herautba, 1953-ig a Kálvinista Szemle és a Kalvínske hlasy főszerkesztője volt. Szerkesztette a Kis tükör helyi egyházi lapot.

TelepülésRéte [Reca]
Pontos helyszín, címReformátus temető
Készítés időpontja1940-es évek
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratA boldog feltámadás reménye alatt, / galamboki Galambos László / 47 évig volt réthei lelki pásztor / 1860 VII. 19. - 1942 VII. 19. / És hitvestársa / Ónódy Jolán / 1870 - 1951 / Jézus mondja: / Én vagyok a feltámadás és az élet: / aki hisz én bennem, ha meghalt is, él. / Ján. ev. 11. 25.
Gondozását felügyelia gyülekezet
Forrásinformációkhttp://hu.wikipedia.org/wiki/Galambos_Zolt%C3%A1n_(lelk%C3%A9sz) / Cséplő Ferenc: Réte - bástya és menedék, 44. oldal, 1995, Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 3. / http://www.diref.sk