Apátújfalusi falumúzeum

Az apátújfalusi önkormányzat néhány éve megvásárolta a Fizel család hajdani, vályogból épült zsellérházát. Az ideiglenesen rendbe hozott épület felirata falumúzeumot jelöl, ám egyelőre és elsősorban a község tárgyi néprajzi anyagának gyűjteménye tekinthető meg. A két helyiségből álló épület talaja döngölt, mennyezete gerendás. A szobákban helyet kapott a szövés-fonás gazdag kelléktára. Van itt rokka, kendertörő és kenderfésű, lábas és talpguzsaly, csívelő és gombolyító, motolla s egy százötven év körüli szövőszék. A gyűjtemény ritkaságszámba menő darabja a kétkarú dupla tiló.

Ugyancsak szép számmal vannak jelen a konyha kellékei /…/

A zsellérházhoz épült kis fészerben állították ki a földműves és a gazdálkodás eszközeit. /…/ Figyelmet érdemel a falumúzeum néhány bútordarabja, köztük egy parasztágy, tulipános láda és katonaláda. Nem hiányoznak a régi viseletdarabok sem /…/ A falakat szentképek díszítik, köztük színes képnyomatok, melyek a Szűzanyát ábrázolják a Kisjézussal, a Hétfájdalmú Szűzanyát a halott Jézussal vagy az Utolsó vacsorát jelenítik meg /…./

[A falumúzeum] eredetileg egy kétsejtű zsellérház volt, döngölt padlózattal, gerendás mennyezettel. Anyaga vályog, de az idők folyamán ezt is elég szakszerűen alakították át. Kis udvarán látható egy gémeskút a maga keretével, kútágasával és ostorával. Ugyancsak itt látható egy régi magas dúcon álló emeletes fa galambház. Az épülettől nem messzire az egyik portán egy régebbi, fából ácsolt disznóólat találunk.

Kategóriatájház, kézművesház
TelepülésApátújfalu [Opatovská Nová Ves]
GPS48.116157, 19.277038
Pontos helyszín, címA falu központjától nem messze, a Bátorfaluba vezető főútról letérve a 90. h.sz. alatt áll.
Készíttető neveFizel család
LétrehozóApátújfalu Önkormányzata
Készítés céljának ismert okalakóház
Gondozását felügyeliApátújfalu Önkormányzata
ForrásinformációkCsáky Károly: Két falu egy sodrásban – Képek Apátújfalu múltjából és jelenéből, Apátújfalu Önkormányzata, 2014. 100-101. * Varga Emese, Ipolynyék