Szent Vendel-kápolna vagy Rózsafüzér Királynője-kápolna

„A főút mentén, ma már épületek közé szorítva áll a Rózsafüzér Királynője-kápolna. Valószínűleg a 19. század elején épülhetett két téglalap alakú, enyhén félköríves ablakkal, két támpillérrel körbefogott, gúla alakú harangtoronnyal. A kis harangtorony alatt egy csúcsíves ablak, alatta pedig egy timpanon látható. A kápolna oszlopos szélekkel díszített faoltárának közepén a Rózsafüzér Királynője kép áll, mellette két térdeplő angyallal, előtte egy-egy Jézus Szíve és Mária Szíve kisméretű keretezett képpel. A kápolna belső falán elhelyezett fekete márványtáblán ez a szöveg olvasható (A Szűzanya kápolnája 1997-ben volt felújítva a községi hivatal által. Isten anyja, védelmezz minket.) … Itt jegyezzük meg egyébként, hogy ezt a szakrális helyet a Vasárnapi Újságban Szent Vendel-kápolnaként mutatják be, s így emlegeti a Mikszáth-irodalom is. Szent Vendelről különben maga az író is sokat írt. Az a fekete folt című novellájában például arról olvashatunk, hogy Olej bacsa házának falát is „a juhászok mennyei közbejárójának, Szent Vendelnek” a képe díszítette. Aztán írt savanyúkút közelében állított Szent Vendel-szoborról, illetve Vendel-kápolnáról is. Olvashatunk erről Krúdy Kálmán csínytevései című műben s a Hova lett Gál Magda című novellában is. Az utóbbiban például ezt: „A rétet már nem is sajnálták, a szent Vendelinen is segítettek, rávésve, hogy: »Ezen Szent Bodok költségén emeltetvén, ámbár most kápolnástól, mindenestől a majornoki határban vagyok, mindazonáltal a bodoki határra ügyel fel«, de bezzeg a kút, vagyis az újonnan támasztott követelés miatt nagy rémület volt a faluban.” Akárhogy is lehetett, Szent Vendelnek is nagy kultusza volt ezen a vidéken.”

TelepülésSzklabonya [Sklabiná]
Pontos helyszín, címA főút mentén, a posta közelében, a 201. h.sz. melletti portán.
Készítés időpontja19. század elején
FeliratKAPLNKA PANNY MÁRIE / BOLA OBNONENÁ V BOKU 1997 / OBENCNÝM ÚRADOM V SKLABINEJ / MATIČKA BOŽIA OCHRÁŇ NÁS!
Gondozását felügyelirómai katolikus egyház
ForrásinformációkCsáky Károly, Szakrális emlékeink nyomában I., Lilium Aurum, 2008, 85-86. * Vasárnapi Újság 57. Évf. 20 sz., 418. old., 1910. (Korabeli felvétel a Szent Vendel-kápolnáról) * http://epa.oszk.hu/00000/00030/02944/pdf/VU_EPA00030_1910_20.pdf * Varga Emese, Ipolynyék, 2016.