Mikszáth Kálmán szülőházának emlékoszlopa

„A szülőház mára sajnos, nem maradt meg. A falu egyik lakosa, Jozef Varga 1968-ban hatósági engedéllyel lebontotta a régi hajlékot. Helyét néhány éve egy emlékkővel jelölték meg. …Mauks Ilona visszaemlékezéseiben egy további adatot is találunk.
Eszerint maga Mikszáth mesélte neki, hogy születése előtt a házuk leégett, s ideiglenesen áthurcolkodtak az úgynevezett Révész-fundusra, s ott született Jézus nevenapján, azaz január 16-án az író.”*
A Mikszáth szülőháza helyén álló ház kerítése mellett az emlékoszlop a Palóc Társaság kezdeményezésére készült és került oda, 1989-ben, mely egy losonci szobrász keze munkáját dicséri.**

TelepülésSzklabonya [Sklabiná]
GPS48.159200, 19.358167
Pontos helyszín, címA főút mellett, a köztéri Mária-szobor közelében, a 64. h.sz. előtt áll az emlékkő.
Készíttető nevePalóc Társaság
Létrehozóismeretlen (losonci szobrász )
Készítés céljának ismert okatiszteletadás
FeliratNA TOMTO MIESTE STÁL RODNÝ DOM / SPISOVATEĹA SVETOVÉHO MENA / KÁLMÁNÁ MIKSZÁTHA / 1847-1910 // EZEN A HELYE ÁLLOTT / MIKSZÁTH KÁLMÁN VILÁGHÍRŰ / ÍRÓ SZÜLŐHÁZA
Gondozását felügyeliMikszáth Kálmán Emlékház kurátorai
Forrásinformációk* Csáky Károly: Mikszáth Kálmánnal szülőföldjén (2), Irodalmi Szemle 1958-2014, 2008/2 MÚLT ÉS EMLÉKEZET, 2008. - https://library.hungaricana.hu/hu/view/IrodalmiSzemle_2008/?pg=194&layout=s ** Böhm András, a VICTORIA Kultúregyesület tagjának információi alapján - Varga Emese, Ipolynyék, 2016.