Mikszáth Kálmán szüleinek sírja

„… a Vasárnapi Ujságban bemutatott szklabonyai képek egyikén még látható a szép léckerítéssel körülvett síremlék. (Ez a síremlék ma már nem látható, Mikszáth Mariska sírja mellett állítottak emléket szülőknek.)
Maga Mikszáth is többször eljött a helyre, feleségével, gyermekivel egyetemben. Az egyik ilyen látogatást Mauks Ilona is megidézte könyvében: „Egyszer azonban, amint Szklabonyán a Mikszáth-család sírboltjánál álldogáltunk, nagyon megszomorodott, jobban mondva megrémült Kálmán: a sírbolt oldalán a kis Jánoska léptei alatt a föld behorpadt, és a fiúcska egy jókora gödörbe esett. Nem esett semmi baja, még csak meg sem ijedt, de Kálmán arcát hirtelen nagy halványság fogta el. Visszafelé az egész úton szótlan, igen levert volt, és később nekem megvallotta, hogy az az érzése van, hogy a nagyszülők magukhoz óhajtják a kis unokát. Hiába biztatgattam, szidtam össze, ezt a gondolatot soha többé nem tudta elűzni magától.
Ezentúl nem járt már oly szívesen Szklabonyára. Lehet, hogy az is fájt neki, hogy a szülői portán – mely időközben le is égett – idegeneket látott. Most már gyakran mondogatta:
Higgye el, Ilonkám, hogy az egész falucska képe megváltozott, még a kovácsműhely se a régi, a tót fuvarosok már nem térnek be, hogy patkoltatás közben elmondják a külvilág híreit, már vagy ott alszanak a tót hegyek oldalán lévő kősziklákkal védett temetőkben, vagy másfelé vették útjokat … még a kutyák sem úgy ugatnak, mint azelőtt.“ *

A Mikszáth szülők sírját a Mikszáth család távolabbi rokona, Steidl Károly és a VICTORIA Kultúregyesület kezdeményezésére 2014-ben újították fel. A felújításhoz szükséges összeget magánszemélyek, a Csemadok járásbeli szervezetei, a környező települések polgármesterei és a Balassagyarmati Mikszáth Kálmán Társaság ajánlotta fel. **
A mai   sírkő 2014-ben készült,  előtte a régi sírkő már régen megsemmisült, csak a földben maradt része van meg. (Ez az ami jelenleg az emlékház udvarán van elhelyezve.) – Böhm András, Mikszáth emlékház kurátorának kiegészítése.

TelepülésSzklabonya [Sklabiná]
GPS48.156633, 19.357450
Pontos helyszín, címA szklabonyai (mikszáthfalvi) köztemetőben, a régi bejárattól jobbra, Mikszáth Mariska sírja mellett.
Készíttető neveSteidl család
FeliratMIXÁDT JÁNOS / 1808-1873 / ÉS NEJE / NEMES VERES MÁRIA / 1823-1873 / BÉKE HAMVAIKRA.
Gondozását felügyeliMikszáth Kálmán Emlékház kurátorai
Forrásinformációk* Csáky Károly: Mikszáth Kálmánnal szülőföldjén (2) Irodalmi Szemle 1958-2014, 2008/2 MÚLT ÉS EMLÉKEZET, 2008. https://library.hungaricana.hu/hu/view/IrodalmiSzemle_2008/?pg=194&layout=s ** Böhm András, a VICTORIA Kultúregyesület tagja információi alapján - Vasárnapi Újság 57. Évf. 20 sz., 416.old.,1910.(Kép az eredeti síremlékről) - http://epa.oszk.hu/00000/00030/02944/pdf/VU_EPA00030_1910_20.pdf - Varga Emese, Ipolynyék, 2016.