Az egykori kovácsműhely vagy „kaszinó”

„Gyermekkorában Mikszáth nagy előszeretettel tartózkodott a szklabonyai kovácsműhely közelében is. Ezt a műhelyt ma már hiába keresnénk a faluban, elsöpörte az új építkezés hulláma. Ott állt valamikor nem messze Mikszáthék házától, az egyik útkanyarulatban, a régi faluba vezető út sarkán. Az egykori kaszinó emlékét – akárcsak a kürtösiét – természetesen maga az író is megörökítette. Ebből idézünk most: „A mi falunkba a kovácsműhely pótolta a klubot és a kaszinót, főbenjáró dolgokkal foglalkozó perszónák itt beszélik meg előzetesen a közügyeket, ez lévén a legalkalmasabb hely a  konferenciákra, mert leginkább ez áll összeköttetésben a kontinenssel. Kereket igazító, lovat patkoltató utasok állnak meg hébe-hóba, s magából a helységből is egyik jön, másik jön, ez is, az is tud valamit, s legott asztagnak gyűl meg a hallani való.”

TelepülésSzklabonya [Sklabiná]
Pontos helyszín, címA temető utcájában a kereszteződésben, ma a kovácsműhely helyén egy üzlet áll.