Mikszáth Mariska sírja

„Az épület [Mikszáth Kálmán Emlékház] kapcsán maga Mikszáth írta annak idején a Galandáné asszonyom című novellában ezeket a sorokat: Aki valamikor Bodokon járt, annak bizonyosan feltűnt az a kis fehér ház, mely közvetlenül a temető mellett épült, s melynek összes ablakai a temetőre néznek. Anyám építtette azt oda. Valakije volt ott, akihez közel szeretett lenni mindig. A temetőben fekvő valaki az író húga, Mariska, akit virágzó széplányként 17 éves korában ragadott el a halál.” *

A síremlékről a Mikszáth Kálmán Emlékház internetes oldalán ezt olvashatjuk:
… A pervesztett család egy lyukat fúratott a másfél öl magas gránitkő tetejébe, s minthogy a szimbólum nagysága nem volt az ítéletben meghatározva, akkora keresztet tétetett a lyukba, mint két egymásra fektetett varrótű. (Mikszáth Kálmán: A síriratok humora, 1878)

Az emberek mindig tudnak találni olyan dolgokat, amin jól lehet pereskedni, és jól ki lehet mutatni, hogy ki a jobb. Ebben az esetben a katolikus hívők nem tudták elviselni azt, hogy az ő temetőjükben a protestáns síron nincsen kereszt, s a család kénytelen volt utólag keresztet tetetni a sírkőre. A történet igaz. A szklabonyai temetőben kívülről is jó látható Mikszáth Mariska sírja a szürkés színű sírkővel, amelynek a tetején ott van a lyuk, amelybe az azóta elrozsdásodott, varrótűnagyságú kereszt volt beágyazva.” **

A sírkő felújítását 2014-ben Pásztor Sándor – a Mikszáth Társaság elnöke Balassagyarmaton,  kezdeményezte és költségét vállalta. (Böhm András, VICTORIA Kultúregysület tagjának közlése.)

TelepülésSzklabonya [Sklabiná]
Pontos helyszín, címA helyi köztemetőben a bejárathoz közel, a szülők sírja mellett.
Készíttető neveMikszáth Kálmán szülei, Mixátd és neje Veress Mária
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratITT NYUGSZIK / MIKSZÁTH MARISKA / ÉDES ANYJÁNAK LEGNAGYOBB ÖRÖME / MEGHALT ÉLETÉNEK 17. ÉVÉBEN / JÚNIUS 11ÉN / 1867. / BÉKE HAMVAIRA!
Gondozását felügyeliMikszáth Kálmán Emlékház lektorai
Forrásinformációk* Csáky Károly: Mikszáth Kálmánnal szülőföldjén (2) Irodalmi Szemle 1958-2014, 2008. 2008/2 MÚLT ÉS EMLÉKEZET - https://library.hungaricana.hu/hu/view/IrodalmiSzemle_2008/?pg=194&layout=s ** Bőhm András: Mikszáth-emlékek Szklabonyán, Mikszáth Mariska sírköve, Mikszáth Kálmán Emlékház internetes felülete - http://www.mire.hu/hu/museums/54 - Varga Emese,Ipolynyék, 2016.