A szklabonyai római katolikus templom

“A szklabonyai római katolikus templom nem messzire áll attól a háztól, ahol Mikszáth született. A Borovszky-féle Nógrád megyei monográfia szerint Isten itteni házát 1396-ban építették gótikus stílusban, de a sok javítás “kivetkőztette eredetiségéből”. Reneszánsz formára alakították, majd a 18. században barokkosították. A Pozsony-Nagyszombati Egyházmegye Schematizmusa szerint a templom 1346-ban épült, s Szent Miklós tiszteletére szentelték. A védőszent szobra látható a mai szép, fából készült főoltáron Szent Péter és Szent Pál társaságában. … A reneszánsz stílust a templom hajórésze őrzi. A torony pedig, amely a 18. században épült, barokk stílusú. Az alatta lévő bejárati ajtó fölött, egy bemélyedésben Nepomuki Szent János festett kőszobra.”

„A néhai bárányban emlegeti Mikszáth a szegény Csuri Jóskát, a katolikus templom harangozóját, aki annyit harangozott a viharok előtt, hogy „egész hólyagos lett a tenyere”. Tette ezt azért, hogy elkergesse így a határból „Isten fekete haragját”. Majd így folytatja mosolyra derítő írását Mikszáth: „No, ha most ez egyszer ki nem csak a patak s ki nem önti a bodokiakat, mint az ürgét, akkor mégis jó dolog keresztény katholikusnak lenni – lutheránus vidéken.”

TelepülésSzklabonya [Sklabiná]
Pontos helyszín, címKürtösújfalu felé vezető mellékút mellett
Készítés időpontja1346. vagy 1396.
Gondozását felügyelirómai katolikus egyház
ForrásinformációkCsáky Károly, Szakrális emlékeink nyomában I., Lilium Aurum, 2008, 83-84. * Csáky Károly: Mikszáth Kálmánnal szülőföldjén (2) Irodalmi Szemle 1958-2014, MÚLT ÉS EMLÉKEZET, 2008/2, 2008. * https://library.hungaricana.hu/hu/view/IrodalmiSzemle_2008/?pg=194&layout=s * Vasárnapi Újság 57. évf. 20 sz., 416.old., 1910. (Korabeli kép a templomról) * http://epa.oszk.hu/00000/00030/02944/pdf/VU_EPA00030_1910_20.pdf * Varga Emese, Ipolynyék, 2016.