Palóc Társaság emlékoszlopa

A Palóc Társaság emlékoszlopát a Mikszáth Kálmán Emlékház udvarán, 1999 nyarán állították (akkor ez az udvar másik sarkában volt, a 2006-os emlékház felújítás idejében helyezték oda, ahol most áll, a bejárathoz közel, a ház előtti kertbe). Az emlékoszlop a Palóc Társaság megalakulásának tizedik évfordulója alkalmából készült, az emlékoszlop és a rajta lévő plakett Oláh Szilveszter szobrászművész alkotása.

„(Az emlékház) megalakítása után, nyaranta, itt az Ipoly szlovák oldalán élő lelkes magyar emberek jártak oda füvet nyírni, virágot ültetni, látogatókat vezetni… Egy nyári nap délutánján, az emlékház körüli munka után, szalonnasütés közben alakult meg a Palóc Társaság. … megalakulásának tizedik évfordulóján, 1999-ben állítottuk be az emlékoszlopot oda, ahol a tűz körül ülve a társaság alapításáról megegyeztek.”

TelepülésSzklabonya [Sklabiná]
Pontos helyszín, címA Mikszáth Kálmán Emlékház udvarában látható.
Készíttető nevePalóc Társaság
LétrehozóOláh Szilveszter szobrászművész
Készítés céljának ismert okatiszteletadás
FeliratSPOLOČNOSŤ / PALÓC TÁRSASÁG / GESELLSCHAFT
Gondozását felügyeliPalóc Társaság
ForrásinformációkBöhm András, a VICTORIA Kultúregyesület tagja információi alapján - Varga Emese, Ipolynyék, 2016.