Útmenti kereszt (Nagy, Buris kereszt)

A község északi felében, az Ipolynyék felé vezető főút mentén áll egy kőből emelt útmenti kereszt öntöttvas korpusszal. Ezt „Az Isten dicsőségére állíták NAGY ISTVÁN és neje BURIS FRANCISKA 1910-ben.” A négyzet alakú talapzaton egy szívformájú dombormű van. A kereszt négyzet alakú talapzatra van helyezve, amelyen szív formájú dombormű van, s mint II. világháborús emlékeztető: golyók által ütött lyukak. Ezen a helyen eredetileg egy 19. század elejéről származó fakereszt állt.

TelepülésInám [Dolinka]
Pontos helyszín, címIpolynyék felé a főúton, a falu szélén, bal oldalon található.
Készíttető neveNagy István és neje Buris Franciska
FeliratAz Isten dicsőségére állíták / NAGY ISTVÁN és neje / BURIS FRANCISKA / 1910-ben
ForrásinformációkCsáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában I., Lilium Aurum, 2008., 56-57. ** Inám, látnivalók, Honismereti Kiskönyvtár 196. szám, 2001, 10. ** Varga Emese, Ipolynyék, 2017.
inam-utmenti-kereszt-1
inam-utmenti-kereszt-3