Sőtér Kálmán-kúria

Sőtér Kálmán-kúria

A község értékes műemléke a Sőtér Kálmán-kúria, amely 187 után létesült a Bolgár család régebbi, barokk stílusú kúriájának átalakítása nyomán. A Kúria részben egyébként valószínűleg a Bolgár család (Inámi) 11 nemesi kúriája állt. Ezek fokozatosan tűntek el a telkek tagosítása – 1850 után -, amikor a nemesi rend (rang) sokat vesztett tekintélyéből. Sőtér itt 1872-ben telepedett le a Scitovszky érseknél eltöltött szolgálati évek után, és főleg méhészettel foglalkozott, valamint gazdálkodott. Öregkorában, 1912 után Nyitrakoroson húzódott meg Förster bárónál, s itt is halt meg. Sőtér a birtokot a kúriával együtt átíratta keresztfiára, Horváth Bélára, aki a főszolgabíró tisztségre pályázott. Költekező életmódja következtében azonban a birtokra a bank tette rá a kezét, amelytől aztán Ágoston János vette meg. 1919-ben a Csíri testvérek, János és Károly vették meg a kúriát, az ő leszármazottaik birtokolják azt mindmáig. Ezért van az épület a tulajdonosok által két részre osztva, ami eléggé meg is látszik az állapotán.
A kúria neoklasszicista stílusban épült földszintes, téglalap alakú épület, mérete 31 x 10,4 méter, az udvar felé pilléres folyosóval nyitott. A folyosó két vége be van falazva. A téglalap alakú ablakok fölött felső ablakpárkány van tartóoszlopokkal alátámasztva, közöttük pedig virágfüzér alakú gipszdíszítmények. Ugyanilyen stukkódíszek vannak a pillérek felső részén is. Jellegzetes és érdekes a fogazott szegélyű koronapárkány. A keskenyebb oldalsó négytengelyes homlokzatok falazott, háromszögletű ormokban végződnek, középen gömbölyű világítónyílással. A kúria eredeti öt, egymás után sorakozó helyiségének fabion mennyezete van. Az egyik szobában fennmaradt egy eredeti cserépkályha és az akkor központi fűtés rendszere, ami Sőtér-korabeli különlegesség. Az épületben konyha, kamra és pince is volt. A konyhába nyílt a szolgálati személyzet két kis szobája. A kúriát egy kb. 50 m hosszú sziklaszirten építették fel. Az utóbbi időben eléggé tönkrement, lakáscélokra nem használják. A rendbe hozott részét alaposan leegyszerűsítve, építészeti jellegzetességeitől és díszítményeitől megfosztva újították fel, úgy tervezik, hogy lakni fognak benne. A másik, roskatag részt, melyeken, paradox módon jobban fennmaradtak az építészeti elemek, ma raktárként használják.
A kúria egy nagy kiterjedésű park közepén épült, amelyben Sőtér 1874-ben létesített méhese is állt. Alapjai kőből voltak, rajuk egyenes falazott felület. Erre 25-30 szalmából készült, vesszőkkel megerősített méhkas volt helyezve. A méhes 1935 után megszűnt működni, nem messze tőle új, téglalap alakú méhest építettek, amelyet az 1999-es árvíz elpusztított, mára csupán néhány falmaradványa és alapjai emlékeztetnek rá.
Sőtér mézkészítési eljárásának különlegessége a kisméretű mézkeretek voltak, melyekben a lépeket rakták, mindezt közvetlenül a méhkasba helyezték a méhek ki- és berepülésének a nyílásán keresztül, mivel a felső, legömbölyített részt nem emelték le. A mézkészítést a méhkasban pálcára erősített bőrrel vizsgálták.
Sőtér személyisége, munkássága határozottan megérdemelné, hogy a kúriát kulturáltabb módon használják fel, sajnos, ez jelenleg lehetetlennek tűnik.

A kúria folyosóján a kastély 1864. évi, Sőtér Kálmán (1834-1915) általi felépíttetésére és a 2000. évi, Nagy László és Szabó Margit általi felújíttatására emlékeztető emléktábla látható, melyet szintén 2000. szeptember 1-jén lepleztek le.

TelepülésInám [Dolinka]
Pontos helyszín, címA 74-75. számú portán áll, a főúttól nem messze.
Készítés időpontja1870-es évek
Készíttető neveSőtér Kálmán
Gondozását felügyeliNagy László és Szabó Margit
ForrásinformációkInám, látnivalók, Honismereti Kiskönyvtár 196. szám, 2001, 8-9., 11. ** Inám község honlapja: http://www.dolinka.org/hu/telepulesunkrol/muemlekek.html ** Varga Emese, Ipolynyék, 2017.
inam-soter-kuria-2
inam-soter-kuria-1