Nepomuki Szent János-szobor

Inám községnek megannyi szakrális kisemléke van. Közülük a legrégebbi Nepomuki Szent János 1797-ből származó szobra. A kőszobor a falu délkeleti, alsó részén, a Nagy-patak közelében áll egy négyzet alakú, csigadíszes talapzaton. A népi kőfaragók műhelyéből kikerült szép alkotás a szentet papi ingben ábrázolja. Fején nincs birétum, viszont azt egy öt darab hatágú csillagból készült korona ékesíti. A szent jobb karján nagyméretű halotti feszületet tart, bal kezében pedig lilium (pálmaág) van. Legutóbb 1982-ben újították fel.
Évtizedekkel ezelőtt minden évben, Nepomuki Szt. János ünnepének előestéjén, a község hívői ennél a szobornál gyülekeztek vallási összejövetelre.

TelepülésInám [Dolinka]
Pontos helyszín, címA falu délkeleti, alsó részén, a Nagy-patak közelében található.
FeliratANNO / 1979
ForrásinformációkCsáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában I., Lilium Aurum, 2008., 54. ** Inám, látnivalók, Honismereti Kiskönyvtár 196. szám, 2001,10. ** Varga Emese, Ipolynyék, 2017.
inam-nepomuki-szent-janos-szobor-1
inam-nepomuki-szent-janos-szobor-3