Szent György-templom

A legrégebbi itteni műemlék a község melletti dombon felépített régi Szent György-templom. Közvetve 1291-ben történik róla említés, amikor Martinus pap (prebister) működött itt. Tehát már 1291 előtt itt állt egy román stílusban épült templom. Egyhajós épület volt, egyenes lezárású keskenyebb szentéllyel. Valószínűleg gótikus stílusban volt átépítve és védőfallal körülkerítve. A templom a 17. században már tönkrement és elhagyatott volt, ugyanúgy, mint a község, azonban Inám betelepítése után 1697-ben javításokat eszközöltek rajta, és reneszánsz stílusban átépítették. 1895-ben az akkor már használhatatlan templomot átépítették, s ezzel teljesen megváltoztatták eredeti külsejét. A hívők viszont egy idő után úgy vélték, hogy az átalakítás ellenére se felel meg a követelményeknek, ezért 1931-ben részben a régi templom helyén, de más irányba fordulva felépítették az új római katolikus Szent György-templomot, majd ezután a régit teljesen lebontották. A mai templom neoromán stílusú, tágas egyhajós építmény. A Nagyszombati Egyházmegye sematizmusa szerint 1932-ben került sor a felszentelésre.
A belső boltozatokon 1953-ban készült freskók láthatók, melyeket a selmecbányai Ján Hock festett, s 2000-ben Milkovics Pál restaurált.
Értékes a 16. századból fennmaradt reneszánsz kő keresztelőmedence maradványa. A lourdes-i barlang a Lourdes-i Szűz Mária szobrával és a térdeplő Bernadettel 2000-ben épült.

TelepülésInám [Dolinka]
Pontos helyszín, címA falu északkeleti részén, a dombon áll.
Készítés időpontjaelső említés 1291-ben
ForrásinformációkCsáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában I., Lilium Aurum, 2008., 49-52. ** Inám, látnivalók, Honismereti Kiskönyvtár 196. szám, 2001,6-7. ** Varga Emese, Ipolynyék, 2017.
inam-szent-gyorgy-templom-2
inam-szent-gyorgy-templom-3