Nagy Tamás 1848-as nemzetőr sírhelye

A magyar szabadságharc eszméi az inámiak között is visszhangra leltek. A honvédhadsereg soraiba 6 lakos vonult be, akik a 18. Komárom-Vác zászlóaljba lettek beosztva.
A település büszke arra, hogy Inám a járásban a legmagyarabb falu. Nagy Tamás (1831-1848) nemzetőr itt van eltemetve a helyi temetőben. Síremlékét egy nagytakarításkor fedezték fel, egy halom öreg sírkő társaságában, melyet benőtt mindenféle gaz és bokor. Ezt a sírkövet megjavíttatták és felállították, de már nem azon a helyen, ahol volt, mert időközben arra a helyre mások temetkeztek, de megadták a méltó tiszteletet a fiatalon, 17 éves korában hősi halált halt nemzetőrnek, aki a legértékesebbet, az életét áldozta hazája szabadságáért és függetlenségéért.
A község lakosai március idusán minden évben megemlékezést tartanak a nemzetőr sírjánál.

TelepülésInám [Dolinka]
Pontos helyszín, címA templom mellett, a temetőben található.
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratItt nyugszik / NAGY TAMÁS / nőtlen Nemzet = Őr / meghalt Urunk 1848.dik évének / Július 29-dik napján / életének 17-ik Évében
Gondozását felügyeliInám önkormányzata
ForrásinformációkVarga Emese, Ipolynyék, 2017. ** https://s3-eu-central-1.amazonaws.com/wp-csemadok/wp-content/uploads/sites/32/2009/05/22150423/9-75-6145-2004-07.pdf
inam-nagy-tamas-nemzetor-sirja-5
inam-nagy-tamas-nemzetor-sirja-6