Sőtér Kálmán emléktábla

Sőtér Kálmán (1834, Csúz, érsekújvári járás – 1915 Nyitrakoros, tapolcsányi járás), eredeti családneve Schriff volt. Édesapja, mint gazdatiszt szolgált az esztergomi káptalan birtokain. Gimnáziumi és szemináriumi tanulmányait Esztergomban végezte és Nagyszombatban fejezte be. 1855-tő,l mint gazdasági írnok működött Szcitovszky János érseknél. 1872-ben nyugdíjba vonult, és Inám községben telepedett le. A méhészet kutatásával foglalkozott. 1874-ben egy modern, téglából épített méhest alakított ki. 1880-ban kezdte írni kiváló könyvét A méh és világa címmel, amely két kötetben jelent meg. Ez a terjedelmes mű talán máig a méhek és a méhészet legsokoldalúbb, legalaposabb áttekintése. Az első kötete 1895-ben, a második 1908-ban jelent meg. 1912-ben Sőtér Nyitrakorosra, Förster báró birtokára vonult vissza, s itt is hunyt el.
A községi hivatal falára Sőtér Kálmán-emléktábla van illesztve – 2000. szeptember 1-jén, az I. mézfesztivál keretében leplezték le.

TelepülésInám [Dolinka]
Pontos helyszín, címAz Inámi Polgármesteri Hivatal falán található.
Készítés időpontja2000. szeptember 1.
Készíttető neveInám önkormányzata
Készítés céljának ismert okatiszteletadás
FeliratFalunkban tevékenykedett, és / országos hírű méhészetet létesített a / közismert méhész szakíró / Sőtér Kálmán / 1834-1915 / Známy včelársky odborník založil v našej / obci vzorové včelárské hospodárstvo. / Állíttatta: Inám önkormányzata 2000.9.1.
Gondozását felügyeliInám önkormányzata
ForrásinformációkInám, látnivalók, Honismereti Kiskönyvtár 196. szám, 2001, 11.,15. ** Varga Emese, Ipolynyék, 2017.
inam-soter-kalman-emlektabla (2)
inam-soter-kalman-emlektabla (3)