Szeplőtlen Szűz Mária római katolikus kápolna

A Szeplőtlen Szűz tiszteletére emelt kápolna a 10-es számú ház udvarán látható, melyet az 1908-1909-es években épített a községnek akkor még beépítetlen részében Bugyi Ignác családja. Ez egy kisebb egyhajós épület záródásával és az ormos homlokzat fölé emelt kőből és téglából készült kis toronnyal, amely gúla alakú tetővel van fedve. Az épület homlokzatait lizénák tagolják, valamint félkörívben végződő keretes ablakok, három kezdőkővel. A falazott háromszögű oromban végződő főhomlokzat alatt van a kápolna körszelet-lezárású főbejárata három kezdőkővel. A kápolna belső tere dongaboltozattal van fedve, a szentély kupolája sokszögű. A főoltár a kápolna építésének időszakából való, közepében a Szeplőtelen Szűz Máriát ábrázoló oltárképpel. A kápolnát Madonna és Jézus Krisztus szobrai is díszítik.

TelepülésInám [Dolinka]
Pontos helyszín, címA főút mentén, a 10. számú ház telkén áll.
Készítés időpontja1908-1909-es évek
Készíttető neveBugyi Ignác családja
Gondozását felügyeliRómai katolikus egyházközség
ForrásinformációkCsáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában I., Lilium Aurum, 2008., 53. ** Inám, látnivalók, Honismereti Kiskönyvtár 196. szám, 2001,9-10. * Varga Emese, Ipolynyék, 2017.
inam-szeplotlen-szuz-tiszteletere-emelt-kapolna-3
inam-szeplotlen-szuz-tiszteletere-emelt-kapolna-4