Nagy Gyula-emléktábla

Inám híres szülöttének, Nagy Gyulának a tiszteletére a falu önkormányzata 2014-ben állított emléktáblát a Polgármesteri Hivatal előtti kis kertben.
Nagy Gyula nemcsak nevében volt „nagy”, hanem a szó szoros értelmében is. Nagy ember, szenvedélyes vadászati és múzeumi gyűjtő, nagy tanító, nagy vadász. Tudott szervezni, lelkesíteni. Hittel, óriási hévvel, fiatalokat meghazudtoló lendülttel élt és dolgozott. Nemcsak Gyöngyös, Heves megye, hanem az egész ország jól ismerte és becsülte, neve múzeumi és vadászberkekben ismert volt. Sohasem magáért, mindig másokért élt. Szeretetét bölcsen kamatoztatta, egyszer, amikor adott, máskor, amikor kapott. Elvitathatatlan érdeme a gyöngyösi Mátra Múzeum létrehozása, a sok-sok kiállítás, a rangos néprajzi, természettudományi és vadászati gyűjtemény.

TelepülésInám [Dolinka]
Pontos helyszín, címAz Inámi Polgármesteri Hivatal előtti kertben található.
Készíttető neveInám önkormányzata
Készítés céljának ismert okatiszteletadás
FeliratV našej obci sa narodil / učitel’, pol’ovík, muzeológ / Dr. NAGY GYULA / (1914-1983) / Falunk szülötte, néptanító, / vadászati szakíró / a Mátra Múzeum alapítója / Obecná samospráva / Község önkormányzata / 2014
Gondozását felügyeliInám önkormányzata
ForrásinformációkKürtös 2015. novemberi száma: https://s3-eu-central-1.amazonaws.com/wp-csemadok/wp-content/uploads/sites/32/2015/11/22121603/kurtos-november-2015.pdf ** Magyar Múzeumok honlapja: http://magyarmuzeumok.hu/kiallitas/2187_a_muzeumalapito_munkassaga ** Varga Emese, Ipolynyék, 2017.
inam-nagy-gyula-emlekoszlopa-2
inam-nagy-gyula-emlekoszlopa-4