Szilassy Aladár cserkészparancsnok síremléke Losoncon

A Losonc városa és Nógrád megye közéletében, de országos ügyekben is közszerepet vállalt szilasi és pilisi Szilassy család sarja, ifj. Dr. Szilassy Aladár orvosnak tanult. Angliai tanulmányútján ismerkedett meg a cserkészettel, (Scouting for Boys) és elhatározta ennek, a fiatalok szellemi és testi  épülését szolgáló mozgalomnak a hazai meghonosítását. 1910-ben Megyercsy Béla ref. lelkésszel együtt megalakították az első magyarországi cserkészcsapatot a Budapesti Református Keresztyén Ifjusági Egyesület 1. sz. csapatát, melynek Szilassy lett a parancsnoka. Korai halála után a losonci református temetőben lévő családi sírkertbe temették. Fehér márvány szarkofág alakú síremlékét először 1994-ben tisztelték meg koszorúikkal az újraalakult cserkészcsapatok.

Helyi megemlékezések, cserkészcsapatok látogatása, magyarországi honismereti kirándulások célpontja.

Kategóriatemetők, sírkövek, sírhelyek / történelmi
TelepülésLosonc [Lučenec]
GPS48.322947, 19.661328
Pontos helyszín, címA Temető utca végén jobbra, a volt református temető északnyugati sarkában fákkal körülvett családi sírkert
Készíttető neveid. Szilassy Aladár
Készítés céljának ismert okaaz elhúnyt sírhelyének megjelölése
FeliratSzilasi és pilisi / ifj. Dr. Szilassy Aladár / meghalt Budapesten 1912. ápr. 16. életének 33. évében / Nékem az élet Krisztus és a meghalás nyereség Fil.1.21
Gondozását felügyeliBöszörményi István
ForrásinformációkBöszörményi István: A cserkészet úttörőire emlékeztek, in: A HÉT 1994/ 49 // Böszörményi István: A Szilassyak emlékezete, in: Gömörország 2005/4