Debrődi János 1848/49-es honvéd sírja

1849. március 24-én Beniczky Lajos honvéd őrnagy alakulata megfutamította a többszörös túlerőben lévő császári katonaságot, a csata egyetlen magyar áldozatát a városi temetőben helyezték örök nyugalomra. 1877 március 24-én  a Kubinyi téren, a ref. templom  mellett, Damjanich tábornok özvegye  jelenlétében leleplezték a honvéd emlékművet, ugyanakkor fehér márvány sírkővel jelölték meg Debrődi János sírhelyét. Eredetileg öntött vasoszlopok által tartott vastag lánckerítés vette körül, de ezt az 1990-es évek elején ellopták.
A hagyományos Kármán Napok keretében, vagy csoportos látogatás alkalmából megkoszorúzzák. 2008. március 14-én a Borsod-megyei Emőd polgármestere két hagyományápoló huszár társaságában helyezte el az emlékezés koszorúját a község szülöttének, a losonci csata hősi halottjának sírjára.

Kategóriatemetők, sírkövek, sírhelyek / történelmi
TelepülésLosonc [Lučenec]
GPS48.321498, 19.665343
Pontos helyszín, címA Temető utca végén balra, a korábban római katolikus és evangélikus – ma városi temetőben
Készíttető neveLosonc város közönsége
Készítés céljának ismert okaA városban elesett honvéd emlékének megörökítése
FeliratItt nyugszik / Debrődi János / született 1819ik évben / Borsod megye Emőd községében / Mint honvéd-huszár őrmester / múlt ki hős halállal / az ellen golyója által / 1849. Marcz. 24én / Losoncz város belterén / Áldás lebegjen hantjai felett
Gondozását felügyeliA Csemadok losonci alapszervezete
ForrásinformációkBöszörményi István: Losonc, 1849… Helytörténeti kiadvány, Csemadok, 1999