A losonci gimnázium hősi halottainak ÚJ emléktáblája

1940-ben a losonci gimnázium 350 éves jubileumi ünnepségei keretében megörökítették a gimnázium hősi halottai – 2 tanár és 52 diák – emlékét. A fehér carrarai márványból készült 240×120 cm méretű emléktáblát 1945-ben a csehszlovák hatóság eltávolította az iskolaépület faláról. A reforműtus templom kertjébe került, ahol az 1978-as felújításkor darabokra tört. 2014-ben, az első világháború centenáriuma  alkalmából elkészült az eredeti tábla kicsinyített, 120×80 cm-es másolata műanyagból. Az ünnepélyes avatáson, június 26-án jelen volt református egyház – mint az iskolaépület tulajdonosa – képviseletében a helybeli lelkész, az iskola igazgatója, a Csemadok helyi és területi választmányának tagjai, valamint érdeklődők Losoncról és a környékről. Utóbb megkoszorúzta az emléktáblát Losonc polgármestere is.

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla / történelmi
TelepülésLosonc [Lučenec]
GPS48.329506, 19.670253
Pontos helyszín, címKármán utca 5, ul. J. Kármána, a Kármán József Magyar Tannyelvű Alapiskola és Óvoda előcsarnoka falán, a bejárattól balra
Készíttető neveA Csemadok losonci alapszervezete és a református egyház
LétrehozóKöböl Emil grafikus
Készítés céljának ismert okaA gimnázium hősi halottai 1945-ben eltávolított és összetört emléktáblájának pótlása
FeliratA LOSONCI GIMNÁZIUM / HŐSI HALOTTAI / 1914 – 1919 / Dr. PATAK KÁROLY / Dr. VASS JÁNOS / TANÁROK / ALPÁR ANDOR, BADINSZKY PÁL, BELITZKY ÁRPÁD, BETTER HUBERT, BIHARI JÓZSEF, BOLYÓS JENŐ, BÖHM KÁROLY, BUCSKÓ FERENC, CEGLÉDI ALADÁR, DÁVID ZOLTÁN, DEMÉNY JENŐ, FABRICZY ÁRPÁD, FRIEDMANN JÓZSEF, GÖŐZ BERTALAN, GYÜRKY SÁNDOR, HONÉCZY GÉZA, HONÉCZY MIKLÓS, HÜBL PÁL, JESZENSZKY JÁNOS, JÓNÁSZ OSZKÁR, KREDENS REZSŐ, KUFFLER PÁL, Dr. LUKASZY BÉLA, LEHOTZKY JÁNOS, LÖFKOVICS LÁSZLÓ, MÁTHÉ JENŐ, NEUMANN ALFRÉD, OLÁH PÁL, ONDREJOVICS KÁLMÁN, Dr.OTTAHAL HUGÓ, POKORNY L. ÖDÖN, POLLÁK SÁNDOR, POPPER ÖDÖN, RÉVÉSZ SÁNDOR, RODRIGUEZ BÉLA, SARLÓS OSZKÁR, SCHMIDT OSZKÁR, SCHNELLER GÉZA, SCHVÁB REZSŐ, SOLCZ BARNABÁS, STERNLICHT LAJOS, SÜLLEI JÓZSEF, SZABADOS LÁSZLÓ, SZABÓ–HÁRS PÉTER, SZATHMÁRY LAJOS, SZEGEDI VENCEL, TÓTH JÁNOS, TÖRÖK DEZSŐ, VASHEGYI GELLÉRT / AZ INTÉZET VOLT DIÁKJAI / „HŐSI HALÁLT HALTAK A HAZÁÉRT S ÉLNEK ÖRÖKRE / IFJÚ, ÉLNI TANULJ S GÁTRA, HA HÍV A HAZA. / EMLÉKÜKET MEGÖRÖKÍTETTE A GIMNÁZIUM 350 ÉVES / FENNÁLLÁSÁNAK ÜNNEPÉN, 1940. MÁJUS HÓ 26-ÁN / AZ UTÓKOR KEGYELETE // AZ ISKOLAÉPÜLET HOMLOKZATÁRÓL 1945-BEN ELTÁVOLÍTOTT / MÁRVÁNYTÁBLA MÁSOLATAKÉNT ELHELYEZTETETT 2014 JÚNIUSÁBAN
ForrásinformációkA Csemadok Nógrádi Területi Választmánya honlapja, a Felvidek.ma hírportál képtára