Szabó Gyula Emlékház és emléktábla Losoncon

Szabó Gyula (1907 Budapest – 1972, Prága). A  jelentős életművet hátrahagyó felvidéki festőművész, grafikus és költő Losoncon élt és alkotott. Műveit pozsonyi és budapesti nagy kiállításai mellett számos helyen csodálhatták meg az érdeklődők. Halála óta özvegye Sz. Haltenberger Kinga gondozza az életművet. 2008-ban Szabó Gyula egykori lakását, műtermét emlékházként hozzáférhetővé tette a nyilvánosság számára. Évente állandó és időszaki kiállítások mutatják be Szabó Gyula műveinek rendkívül gazdag tárházát, ugyanakkor alkalmanként más művészeknek is teret ad az emlékház.

Kapcsolódó rendezvények: 2008 óta évente új Szabó-kiállítás ünnepélyes megnyitója, évente többször időszakos kiállítások megnyitója, továbbá különböző műfajú kulturális rendezvények megvalósítása.

Kategóriaépület, építmény / szobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésLosonc [Lučenec]
Pontos helyszín, címSzabó Gyula utca 1., - ul. J. Szabóa 1.
Készíttető neveSzabóné Haltenberger Kinga
LétrehozóSzabóné Haltenberger Kinga – koncepció, berendezés / Dolezsel Ferenc mérnök – építészeti kivitelezés
Készítés céljának ismert okaA művész életművének bemutatása egykori lakhelyén, műtermében, állandó és időszaki kiállításokkal.
FeliratPamätný dom, v ktorom žil a tvoril / výtvarný umelec a básnik / SZABÓ GYULA / 1907 – 1972 / Képzőművész és költó emlékháza / Gedenkhaus des malers und Dichters
Gondozását felügyeliSzabóné Haltenberger Kinga
ForrásinformációkSzabó Gyula 1907-1972. A monográfiát szerkesztette Kubička Klára. NAP Kiadó, 2007