Cserkészvezetők emléktáblája Losoncon

A bronz domborműves emléktábla a hajdani losonci Magyar Királyi Állami Főgimnázium, ill. Csehszlovák Reform Reálgimnázium épületének falára került, melynek jeles tanára Scherer Lajos (1874 Óverbász – 1957, Szeged) az iskola cserkészcsapatának parancsnoka, utóbb az A MI LAPUNK c. diák- és cserkészújság (1921-1932) szerkesztője és kiadója volt. A lap nemcsak a fiatal csehszlovákiai magyar értelmiség – az „újarcú magyarok“ – fóruma volt, de a kor legjelesebb magyar írói, költői műveit is közölte.
A Losonc városa és Nógrád megye közéletében, de országos ügyekben is közszerepet vállalt szilasi és pilisi Szilassy család tagja, id. Dr. Szilassy Aladár, jogász annak a losonci református gimnáziumnak volt diákja, melynek jogutóda a Magyar Királyi Állami Főgimnázium a cserkészmozgalomnak is teret biztosított. Az ő fia volt ifj. Dr. Szilassy Aladár orvos, aki 1910-ben Megyercsy Béla református lelkésszel együtt megalakította az első magyarországi cserkészcsapatot a Budapesti Református Keresztyén Ifjusági Egyesület 1. sz. csapatát, melynek Szilassy lett a parancsnoka. A losonci református temetőben lévő síremlékét először 1994-ben, az emléktáblaavatás alkalmából tisztelte meg először koszorújával újonnan alakult Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség.
Helyi és országos megemlékezések, cserkészcsapatok látogatása, magyarországi honismereti kirándulások célpontja az emlékhely.

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla / történelmi
TelepülésLosonc [Lučenec]
GPS48.329572, 19.670153
Pontos helyszín, címKármán utca 5, ul. J. Kármána. A Kármán József Magyar Tannyelvű Alapiskola és Óvoda épületének falán, a főbejárattól jobbra.
Készíttető neveSzlovákiai Magyar Cserkészszövetség és a Rákóczi Szövetség
LétrehozóNagy János, szobrászművész
Készítés céljának ismert okaA cserkészmozgalom két jelentős személyisége emlékének megörökítése
FeliratScherer Lajos 1874-1957 gimnáziumi tanár / az A MI LAPUNK c. diák- és cserkészújság szerkesztője és kiadója 1921-1932 / Ifj. dr. Szilassy Aladár 1879-1912 a magyarországi cserkészet megalapítója (1910) / elhelyezte a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség és a Rákóczi Szövetség 1994-ben
Gondozását felügyeliA Kármán József Magyar Tannyelvű Alapiskola és Óvoda
ForrásinformációkBöszörményi István: A cserkészet úttörőire emlékeztek, in: A HÉT 1994/ 49