Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője
2022. október 1.

A losonci református templom felszentelése emléktáblája

A losonci református templom felszentelése emléktáblája

Az 1849-ben az orosz katonaság által felégetett Losoncon elpusztúlt református templomot 1851-1863 között neogótikus stílusban újjáépítették. Felszentelésére 1864-ben került sor. 1944/45 fordulóján a háborús események következtében a templom használhatatlanná vált. A benesi dekrétumok alapján minden vagyonától megfosztott református egyház a templomot képtelen volt rendbe hozni, az évtizedekig üresen állt. 1978-88 között az állami műemlékvédelem renováltatta azzal a feltétellel, hogy az egyház átadja a templomot múzeumi kiállítóhelyiség létesítésére, ami meg is történt. 1990 után időszerűvé vált az egyházi ingatlanok visszaigénylése, de templom bírósági úton való visszaszerzése nem járt sikerrel. A losonci református egyház lelkésze és a Magyar Koalíció Pártja megyei képviselői kezdeményezésére, az időközben a Besztercebányai Megyei Önkormányzat tulajdonába került műemléképületet a megyei közgyűlés 2004 decemberében, mint „fölös ingatlanvagyont“ az átírási illeték fejében visszaadta az egyház tulajdonába. A szükséges eljárás lefolytatása után, 2005. július 21-én de jure és de facto is a Losonci Református Egyház lett a templom tulajdonosa, és elkezdődhetett annak rendeltetésszerű használata. Ennek emléke örökíttetett meg a templom felszentelése évfordulójának alkalmából 2015. június 21-én, ünnepi istentisztelet keretében. A templomhajó déli oldalán a bejárat mellett helyezték el a fekete márványtáblát, amelyen az arany betűs felirat mellett a templom képe is látható.

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésLosonc [Lučenec]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS48.328810, 19.669393
Pontos helyszín, címLosonc, Kármán József utca 1, a református templomban
Készítés időpontja2015
Készíttető neveReformátus Egyház Losonc
LétrehozóPelle kőfaragó cég
Készítés céljának ismert okaA templom felszentelése 150. évfordulója és egyházi tulajdonba való visszaszerzése emlékének megörökítése.
FeliratAZ ELŐDÖK EME REMEKMŰVE HARMINC ESZTENDEI / ÁLLAMI TULAJDONBAN LÉTEL UTÁN, 2005 JÚLIUSÁBAN / NT. MIKLÓS ISTVÁN LELKIPÁSZTORI SZOLGÁLATA IDEJÉN / ÉS DÓKUS LÁSZLÓ GONDNOKSÁGA ALATT / VISSZASZEREZTETETT A LOSONCI REFORMÁTUS / EGYHÁZ TULAJDONÁBA. / LEGYEN EZÉRT ISTENÉ A DICSŐSÉG! / EZEN EMLÉKTÁBLÁT KÉSZÍTTETTE / A LOSONCI REFORMÁTUS EGYHÁZ, / A TEMPLOM FELSZENTELÉSÉNEK 150. ÉVFORDULÓJA ÉS VISSZASZERZÉSÉNEK / 10. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL.
Gondozását felügyeliLosonci Református Egyház
Rövid URL
ID7901
Módosítás dátuma2015. június 30.
A losonci református templom felszentelése emléktáblája
A losonci református templom felszentelése emléktáblája

Hibát talált?

Üzenőfal