A losonci református templom felszentelése emléktáblája

Az 1849-ben az orosz katonaság által felégetett Losoncon elpusztúlt református templomot 1851-1863 között neogótikus stílusban újjáépítették. Felszentelésére 1864-ben került sor. 1944/45 fordulóján a háborús események következtében a templom használhatatlanná vált. A benesi dekrétumok alapján minden vagyonától megfosztott református egyház a templomot képtelen volt rendbe hozni, az évtizedekig üresen állt. 1978-88 között az állami műemlékvédelem renováltatta azzal a feltétellel, hogy az egyház átadja a templomot múzeumi kiállítóhelyiség létesítésére, ami meg is történt. 1990 után időszerűvé vált az egyházi ingatlanok visszaigénylése, de templom bírósági úton való visszaszerzése nem járt sikerrel. A losonci református egyház lelkésze és a Magyar Koalíció Pártja megyei képviselői kezdeményezésére, az időközben a Besztercebányai Megyei Önkormányzat tulajdonába került műemléképületet a megyei közgyűlés 2004 decemberében, mint „fölös ingatlanvagyont“ az átírási illeték fejében visszaadta az egyház tulajdonába. A szükséges eljárás lefolytatása után, 2005. július 21-én de jure és de facto is a Losonci Református Egyház lett a templom tulajdonosa, és elkezdődhetett annak rendeltetésszerű használata. Ennek emléke örökíttetett meg a templom felszentelése évfordulójának alkalmából 2015. június 21-én, ünnepi istentisztelet keretében. A templomhajó déli oldalán a bejárat mellett helyezték el a fekete márványtáblát, amelyen az arany betűs felirat mellett a templom képe is látható.

TelepülésLosonc [Lučenec]
Pontos helyszín, címLosonc, Kármán József utca 1, a református templomban
Készíttető neveReformátus Egyház Losonc
LétrehozóPelle kőfaragó cég
Készítés céljának ismert okaA templom felszentelése 150. évfordulója és egyházi tulajdonba való visszaszerzése emlékének megörökítése.
FeliratAZ ELŐDÖK EME REMEKMŰVE HARMINC ESZTENDEI / ÁLLAMI TULAJDONBAN LÉTEL UTÁN, 2005 JÚLIUSÁBAN / NT. MIKLÓS ISTVÁN LELKIPÁSZTORI SZOLGÁLATA IDEJÉN / ÉS DÓKUS LÁSZLÓ GONDNOKSÁGA ALATT / VISSZASZEREZTETETT A LOSONCI REFORMÁTUS / EGYHÁZ TULAJDONÁBA. / LEGYEN EZÉRT ISTENÉ A DICSŐSÉG! / EZEN EMLÉKTÁBLÁT KÉSZÍTTETTE / A LOSONCI REFORMÁTUS EGYHÁZ, / A TEMPLOM FELSZENTELÉSÉNEK 150. ÉVFORDULÓJA ÉS VISSZASZERZÉSÉNEK / 10. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL.
Gondozását felügyeliLosonci Református Egyház