Ráday Pál kriptája Losoncon

Ráday Pál (1677 Losonc-1733 Pécel) II. Rákóczi Ferenc személyi titkára, diplomatája, a szabadságharc kiáltványának írója, haditudósítások szerkesztője, imádságok, vallásos versek, énekek költője, könyvtáralapító, a református egyház első főgondnoka. A kriptát maga és családja számára építtette szülővárosában. Péceli kastélyában halt meg, de Losoncon temették el. Felesége Kajali Klára (+1741) is ebben a kriptában nyugszik.  Az épületet Ráday születése 300. évfordulója alkalmából felújították, kovácsoltvas kapukat helyeztek el a boltívekbe. Mivel a porladó sírkő feliratából alig lehet kivenni az ott nyugvó nevét, a helyi Csemadok  1984-ben, majd 2003-ban bronz- ill. agyagtáblát  helyezett el a kripta falára Ráday Pál nevével, születése és halála évszámával. Mindkettőt ellopták, csak úgy mint az ajtókon volt domborműves címereket.

Ráday Pál születése 340. évfordulója alkalmából „a külhoni, magyar vonatkozású, különösen veszélyeztetett műemlékek megmentésére vonatkozó Rómer Flóris Terv“ anyagi forrásainak köszönhetően  Losonc város Önkormányzata helyreállította a megromlott állagú műemlék épületet. A málladozó sírkövet a Losonci Református Egyház restauráltatta Bogárdi Szabó Istvánnak, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökének anyagi támogatásával. A kivitelezők Mézes Árpád és Csütörtöki András szobrász-restaurátorok voltak Az ünnepélyes átadásra 2017. július 8-án került sor  Bogárdi Szabó István és Fazekas László református püspökök, Ijgyártó István a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége képviselői, Alexandra Pivková Losonc polgármestere és számos helyi, környékbeli és magyarországi érdeklődő részvételével.

Kategóriairodalmi / temetők, sírkövek, sírhelyek / történelmi
TelepülésLosonc [Lučenec]
GPS48.323196, 19.663095
Pontos helyszín, címTemető utca - Cintorínska ulica - végén, jobbra, a volt református temető régi feljárata melletti garázssor fölött, jobbra, nyugati irányban néhány lépésre, jól látható, sátortetős, vasrácsos épület
Készítés időpontja18. század eleje, utolsó renoválás 1977-ben és 2017-ben
Készíttető neveA kriptát Ráday Pál építtette, a sírkövet özvegye, Kajali Klára készíttette 1733-ban
LétrehozóA sírkövet Loos Ádám szécsényi kőfaragó készítette. 2017-ben Csütörtöki András és Mészáros Árpád restaurálták.
Készítés céljának ismert okatemetkezés, az elhunyt emlékének megörökítése
FeliratVIS SCIRE VIATOR / DORMIT VT EVIGELET LAPIDALI MOLE SVB ISTA / PAULUS DE RADA STIRPIS HONOS ET AMOR / QVIS QVANTUS FUERIT SCIT PANNO NEC EXTERANE SCIT/ NATIO TESTANTVR SCRIPTA NEC ACTA TACENT/ REGIO RELIGIO IVNCTIM SOCIATQVE VIRTVS / AMISSVM DEFLET SAVCIA QVAEQVE VIRVM / I NVNC VIVE MEMOR CINERVM VITAE QVE FVGACI / CONDOLE ET VT POSSIS VIVERE DISCE MORI - A latin hexaméteres sírfelirat magyar fordítása Latkóczy Mihály losonci gimnáziumi tanártól (1898): VAJH TUDOD-E VÁNDOR / KICSODA ALSZIK E KÖ ALJÁN VIRRASZTVA FELETTED? / RÁDAY PÁL , KI E NÉV DISZE, VIRÁGA VALA. / KICSODA MEKKORA VOLT, PANNONIA TUDJA, S A KÜLFÖLD NÉPE IS ,/ ELMONDJÁK MÜVEI, TETTEI MIND. / A HAZA ÉS EGYHÁZ, S VELÖK EGYBEN A FÉRFI ERÉNYEK / KÖNNYET HULLATNAK ILY JAVA FÉRFI FELETT. / MENJ MOST, S E HANTRÓL GONDOLD MILY RÖPKE AZ ÉLET.
Gondozását felügyeliMűemlék, gondozza a Csemadok losonci alapszervezete.
ForrásinformációkBöszörményi István: Ráday Pál és a Rákóczi szabadságharc, in: Gömörország 2003/3