Serly-kápolna és emléktábla Losoncon

Id. Serly Antal losonci polgár 1874-ben maga és családja számára építtette a sírkápolnát. Végrendelete szerint minden évben, halottak napján megnyitandó volt a kápolna, ahol korábban miséket is tartottak. Ez a hagyomány ma már nem él.
Fia, Lajos 1855-ben született Losoncon. Korán megmutatkozott zenei tehetsége fejlesztésére Liszt Ferenc is biztatta. Karnagyi, zeneszerzői tanulmányainak, pályakezdésének fontos állomásai Pozsony, Berlin, Kolozsvár után a pesti Nemzeti Szinházhoz szerződött. A Kék nefelejcs kezdetű dala, melyet Kazaliczky Antal szövegére 1880-ban komponált nagy népszerúségre tett szert. Ismert költők – Petőfi, Csokonai, Pósa Lajos verseit is megzenésítette.1905-ben kivándorolt Amerikába, miután Budán alapított színháza csődbe ment. Ott halt meg 1939-ben, utolsó kivánsága az volt, hogy hamvait szülei mellé, a losonci családi sírboltba temessék. Ez csak 1972-ben történt meg. Serly Lajos fia, Tibor is Losoncon született 1901-ben, apjához hasonlóan ő is a zenész lett. Apja New York-i zenekarában kezdte pályafutását. Képzettséget a budapesti Zeneakadémián szerzett, Kodály tanítványa is volt. A 20-as, 30-as években felváltva szerepelt brácsásként és karnagyként Amerikában és Magyarországon. Mikor Bartók Béla kivándorolt, Serly Tibor már elismert karmester, zeneszerző, zenetanár volt, aki felkarolta, támogatta Bartókékat. Ő fejezte be Bartók Béla halála után a III. zongoraversenyt és a brácsaversenyt. Bartókné Pásztory Ditta, aki fiatal korában első hangversenyét a losonci városházán adta, a Serly család iránti hála és tisztelet jeléül helyeztette el az említett emléktáblát a losonci sírkápolnába, ahová nemcsak Serly Lajos és felesége, de fiuk Tibor hamvait is örök nyugalomra helyezték.
Alkalmi megemlékezések helyszíne, Magyarországi csoportok városnéző útjainak egyik célja.

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla / temetők, sírkövek, sírhelyek
TelepülésLosonc [Lučenec]
GPS48.322302, 19.664273
Pontos helyszín, címA Temető utca - Cintorínska ulica - végén balra, a köztemető régi ravatalozója közelében, attól balra, nyugat felé áll a kis tornyos sírkápolna.
Készítés időpontjaKápolna: 1874, emléktábla: 1983
Készíttető neveKápolna: id. Serly Antal, emléktábla: Bartókné Pásztory Ditta
LétrehozóA kápolna építője ismeretlen, az emléktáblát Gasztarisz Pavlosz Magyarországon élő görög szobrászművész készítette.
Készítés céljának ismert okaA kápolna családi temetkezési hely és misézés helyszíne. Az emléktáblával Bartókné Pásztory Ditta az őt és férjét Bartók Bélát Amerikában támogató zenészek, Serly Lajos és Tibor emlékét akarta megörökíteni.
FeliratSerly Lajos / zeneszerző / Losonc 1855 New York 1939 / és felesége Baranyai Hermina / Kék nefelejcs dallamát nép- /dalként idézi Bartók I. szvitje / állíttatta Bartókné Pásztory Ditta / 1982
Gondozását felügyeliRómai katolikus egyház Losonc
ForrásinformációkSólyom László, losonci helytörténész cikksorozata Losonc zenei múltjáról az IPEL c. járási lap magyar változatában, 1984