Zsélyi Nagy Lajos szüleinek háza

„Áll még Zsély községében a családi ház (220-as h. sz.), melyben hosszú időn át a költő szülei laktak. Ide járt haza gyakran az édesanyja szeretett gyermeke. Időnként itt dolgozott és alkotott, itt találkozott barátaival, rokonaival és ismerőseivel. Itt töltötte utolsó éveit, beteg napjait is. a házat nagyrészben maga az édesapja építette; alakította a telket kellemessé, hangulatossá. Sajnos, egy szerencsétlen végrendelet következtében nem sikerült kialakítani a tervezett emlékhelyet és az alkotóházat. A Zsélyi-porta egyelőre magányossá vált: csak vaskerítése, a még mindig termő szőlőlugasa s a kapu közelében álló öreg körtefa vigyázza.”

TelepülésZsély [Želovce]
Pontos helyszín, cím Malinovského utca 220. hsz. alatt áll.
Készíttető neveZs. Nagy Lajos édesapja
LétrehozóZs. Nagy Lajos édesapja
Készítés céljának ismert okalakóház
Gondozását felügyeliBerecz Mária
ForrásinformációkCsáky Károly: Zs. Nagy Lajos-emlékek Zsély községben (Emléktáblák, emlékhelyek III.), 2013. * http://katedra.sk/2013/08/27/csaky-karoly-zs-nagy-lajos-emlekek-zsely-kozsegben-emlektablak-emlekhelyek-iii/