Zs. Nagy Lajos (Zsélyi Nagy Lajos) költő, újságíró sírja

A Zsélyhez közeli, az akkor Szklabonyához tartozó Karikáspusztán született. Iskoláit Zsélyben és Komáromban végezte, itt érettségizett 1954-ben. Egy ideig a Komenský Egyetem hallgatója volt, majd vidéken tanított. 1958-1960-ban a Szlovák Rádió magyar adásának szerkesztője, 1960-1963-ban az Új Szó riportere, 1963-tól megszűnéséig (1994 őszéig) a Hét belső munkatársa volt. 1995-től nyugdíjas. Zsélyben kezdett tanítani, ide tért meg gyakran szüleihez, itt élt betegségében öreg édesanyjával.
Zs. Nagy Lajost, halála után a Sósári út melletti temetőben helyezték örök nyugalomra 2005-ben. 2010-től 2016-ig fakereszt jelezte a költő nyughelyét. Ezt a keresztet Bojtos István, a helyi VICTORIA Kultúregyesület tagja tervezte és készítette, az egyesület állíttatta. Ez a fejfa ma a Zichy-kastély nyugati szárnyában, a Helytörténeti és Néprajzi Múzeumban található Zs. Nagy Lajos életéről és munkásságról készült emlékkiállítás részeként.

2016. október 22-én a Victoria Kultúregyesület, a Zsélyi Nagy Lajos Polgári Társulat és MKP helyi alapszervezete márványból készült emléktáblát helyezett el a síron.

TelepülésZsély [Želovce]
Pontos helyszín, címA Sósári út melletti köztemetőben található a sír.
Készítés időpontja2016
Készíttető neveVictoria Kultúregyesület, Zsély Nagy Lajos Polgári Társulat és MKP helyi alapszervezete
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratÍró és költő / Zs. Nagy / Lajos / 1935 - 2005 / Itt sem nyugszik / ez a Zsélyi / csak a másvilágát éli. / Nem lett biz / por a porban: / megedződött / búban, borban.
Gondozását felügyeliBerecz Mária
ForrásinformációkVarga Emese, Ipolynyék