Szent Imre templom

Szent Imre templom

“A község harmadik, mai barokk Szent Imre-templomát a Zichyek építették 1771-ben. Az egyhajós építmény sima mennyezetű, szentélye szelvényes végződésű, az oromzatos homlokzat előtt gúla alakú torony emelkedik. A homlokzatot fasávos keretek és kerekded végződésű ablakok tagolják. A templom sekrestyéje poroszsüveg boltozatú, a freskók 1948-ban készültek. A templom régebbi berendezéséből megmaradt a kőoltáron álló 18. századi barokk keresztelőmedence és szenteltvíztartó, a 19. századi neoklasszicista sípszerű orgona, amely Bakos Károly és Palóczi István műhelyében készült Cegléden.”

TelepülésZsély [Želovce]
Pontos helyszín, címa főút mellett, a Zichy-kastéllyal szemben
Készíttető neveZichy család
ForrásinformációkCsáky Károly, Szakrális emlékeink nyomában I., Lilium Aurum, 2008, 118-121. * Varga Emese, Ipolynyék
Szent Imre templom
Szent Imre templom