A zsélyi Zichy-kastély

Magyarország vármegyéi és városai: A teljes „Borovszky” című monográfiában a következőket olvashatjuk a zsélyi birtok és a kastély történetéről: „Balassa Imre hűtlensége következtében a divényi uradalom a magyar koronára szállott és Lipót király 1686-ban gróf Zichy Istvánnak adományozta. Az adománylevélben Zsély is bennfoglaltatván, ez alapon a Zichy család visszaváltotta azt a gróf Koháryaktól. A divényi uradalmat gróf Zichy Istvánnak 1687. január 7-én kelt végrendeletével, elsőszülöttségi s az elsőszülöttek kihalta esetén senioratusi hitbizománnyá alakították át. … Az itteni nagyszabású kastélyt, a nagyteremmel együtt, 1772-ben gróf Zichy Ferencz győri püspök, a nyugati részt pedig gróf Zichy Károly († 1876) építtette. A kastély nagytermében vannak elhelyezve a család seniorainak és a hitbizomány alapítójának arcképei. A kastélyban van elhelyezve a Zichy család híres levéltára, melyet 1858-ban szállítottak át a palotai várból Zsélyre. …”*

A kastély jelenleg szinte üresen áll, a nyugati szárnyában 1939-ig a Zichy család levéltára kapott helyet, melyet a család az Országos Levéltárnak ajándékozott, erről készült repertórium bevezetőjében ez olvasható:
„A Zichy családnak 1939-ig a Nógrád megyei Zsélyen őrzött levéltára, amelyet a család ebben az évben az Országos Levéltárnak adott át, két gyűjteményjellegű fondból áll: a Zichy család irataiból, amelyek a Fejár megyei Várpalotáról 1858-ban, továbbá a Zichy Ferraris család irataiból, melyek a család fiági kihalása után, a XIX. század utolsó évtizedében kerültek Moson megyei Oroszvárról a divényi senioratus székhelyére, Zsélyre. A család és az Országos Levéltár között 1939-ben kötött letéti szerződés a Zichy család iratait palotai levéltárnak, a Zichy Ferraris család iratait pedig oroszvári levéltárnak nevezi.”**

A keleti szárnyban a 2002 óta a Zsélyi Helytörténeti és Néprajzi Múzeum működik, melynek létrejöttéhez nagyban hozzájárult Zsély díszpolgárának, Böhm József hely- és néprajztörténeti és régészeti kutató munkája. A múzeumot fia, Böhm András a zsélyi VICTORIA Kultúregyesület tagja és a szklabonyai Mikszáth Kálmán Emlékház lektora igazgatja.***

TelepülésZsély [Želovce]
GPS48.124189, 19.360010
Pontos helyszín, címA főúton Ipolykér felől megközelítve a települést, jobb oldalt, a római katolikus templommal szemben található. (cím: Kl. Gottwalda 80/1 991 06 Želovce)
Készíttető nevegróf Zichy Ferenc
Készítés céljának ismert okaZichy uradalom központja, lakóház
FeliratÆ.M. / FRAN. C. ZICHY DE VASONKEÓ, PERP. IN / HOMONNA, EPPVS, ET SVPR. AC PERP / C. IAVR. VTRIVS CÆS. ET REG. APLICÆ / MATTIS ACT. INT. CONS. / VT IN GRATA SVORVM MEMORIA / POST FATA VIVERET / HAS CVM HORTIS ÆDES / SERÆ POSTERITATI / IN MONVMENTVM POSVIT / ANNO M.D.C.C.LXXII. (Az épület falán lévő emléktábla felirata.)
Gondozását felügyeliBc. Piják Vladimír (hivatalos tulajdonos)
Forrásinformációk* Szerk.: Dr. Szilkay János és Dr. Borovszky Samu, Magyarország vármegyéi és városai: A teljes „Borovszky”, - dr.Reiszig Endre: Nógrád vármegye községei, szerk. Vende Aladár - Digitális kiadás: Arcanum Adatbázis Kft. 2004. http://mek.oszk.hu/09500/09536/html/0013/6.html ** Bakács István: A Zichy család levéltára: Repertórium (Levéltári leltárak 22. Budapest, 1963) - https://library.hungaricana.hu/hu/view/MolDigiLib_LevLelt_22/?pg=7&layout=s *** Zsély település honlapja/VICTORIA Kultúregyesület - http://hu.zelovce.sk/victoria-kulturegyesulet-.phtml?id3=25034 - Varga Emese, Ipolynyék, 2016.