A templom előtt álló vaskorpuszos műkő kereszt

“A templom előtt ugyancsak látható egy vaskorpuszos műkő kereszt az alábbi dedikációval: „Isten dicsőségére / állították a hívek / 1964.” Korábban itt egy félköríves bádogbaldachinnal fedett fakereszt állt, melyről ugyancsak megmaradt egy keresztalapítvány, amely így hangzik: „Idősb György Gábor zsélyi kovácsmester és neje szül. Gyurkovics Erzsébet 1901. szept. 30-án letett alapítványa az általuk emelt templom melletti fából való szent keresztfa fenntartására 40 kor. Jóváhagyva az egyházi hatóságtól 1901. november 18-án 4836/1901 sz. alatt. (Danczi, 1975:81)””

TelepülésZsély [Želovce]
Pontos helyszín, címA Szent Imre templom kertjében található.
Készíttető neveIdősb György Gábor és neje Gyurkovics Erzsébet
FeliratIsten dicsőségére / állították a hívek / 1964
ForrásinformációkCsáky Károly, Szakrális emlékeink nyomában I., Lilium Aurum, 2008, 122. * Varga Emese, Ipolynyék