Nepomuki Szent János-képoszlop

„A másik képoszlop a Zichy-kastély előtt vezető főút mellett áll. Ebben Nepomuki Szent János festett gipsz szobrát helyezték el. Ez is négyszögletes építmény, nyeregtetővel fedve. Nepomuki Szent Jánosnak szintén nagy kultusza volt errefelé, hisz már 1728-ban, a második templomban is volt szobra a szentnek, sőt tudunk egy vörös Nepomuki Szent János-lobogóról is. A plébániairatok arról is tudósítanak, hogy a templom alatti hídnál a szentnek már 1789-ben is állt egy faszobra.”
A szobrot 2010-es évek elején ellopták, ma egy festett kép látható helyette.

TelepülésZsély [Želovce]
GPS48.123767, 19.359717
Pontos helyszín, címA főút mellett a Szent Imre templom bejáratával szemben, a Zichy-kastély kerítése előtt.
Készíttető neveZichy-család
ForrásinformációkCsáky Károly, Szakrális emlékeink nyomában I., Litium Aurum, 2008.124. * Varga Emese, Ipolynyék