Evangélikus harangláb

„Az evangélikus haranglábat 1846-ban építették a Béke utcában, eredetileg fából 1929-ben pedig kőből. Ez egy négyszögletű karcsú gúlatetős építmény. Ennek a felekezetnek külön kis temetője is van a faluban.”

„Előtte egy kis faállványon állt a harang a Bérczes család földterületén. Később itt építették meg az evangélikus haranglábat, amely hátoldalán a repedésekből következtetni lehet arra, hogy templomot is szerettek volna építeni. A Bérczes család a területet az evangélikus egyháznak ajándékozta. Az egyik harangot Veres Ernő készítette a saját költségén, a harangon a dátum: 1929. .” ( Böhm András elmondása szerint.)

TelepülésZsély [Želovce]
Pontos helyszín, címA Béke utca és a Május 1. utca sarkán, a 704. sz. alatt található.
Gondozását felügyelievangélikus egyházközség
ForrásinformációkCsáky Károly, Szakrális emlékeink nyomában I., Litium Aurum, 2008.124. / Böhm András elmondása szerint.