Bródik-kereszt

Bródik-kereszt

„A kereszt szürke műkőből készült színezett öntöttvas korpusszal. Krisztus teste fehér, a haj és a takaró barna színű. A keresztet kovácsoltvas kerítéssel vették körül. … A plébánia levéltárában van egy rá vonatkozó keresztalapítvány is, melyről Danczi Lajos (helyi plébános – szerk.) is megemlékezett, s amely az alábbiakat tartalmazza: „Tekintetes Bródik Lambert földbirtokos úr 1908. január 23-án letett alapítványa az általa emelt kő kereszt fenntartására, mely kereszt körül 12 négyszögölet a zsélyi templomnak engedett át. Jóváhagyva 1908. június 11-én 3471. sz. az alapítvány alapkője 50 kor., kamatja 1.87.”(Danczi, 1975:86)”

TelepülésZsély [Želovce]
GPS48.121867, 19.348267
Pontos helyszín, címA települést Erdőmeg (Zahora) felől megközelítve, közvetlenül a falu előtt, a főút bal oldalán található.
Készíttető neveBródik Mária
FeliratISTEN / DICSŐSÉGÉRE / ALAPÍTOTTA / BRÓDIK MÁRIA / 1907