Zalabai Zsigmond sírja

1948. január 29-én született Ipolypásztón, meghalt Somorján, 2005. december 26-án. Irodalomkritikus, esszé- és közíró, szociográfus, szerkesztő, műfordító, irodalom-, művelődés- és könyvtárszervező Ipolyságon érettségizett, Pozsonyban szerzett 1972-ben magyar–angol szakos tanári oklevelet, ezután lap-, ill. könyvkiadói szerkesztő, majd egyetemi tanár, tanszékvezető volt Pozsonyban. Somorján élt. A II. világháború utáni (cseh)szlovákiai magyar irodalom és művelődés egyik kiemelkedő alkotója, szervezője. Kritikáit, irodalmi tanulmányait, a szülőfalujáról írt kétkötetes irodalmi szociográfiáját (Mindenekről számot adok, 1984, Hazahív a harangszó, 1985), a metaforáról írt költészetelméleti tanulmányát (Tűnődés a trópusokon, 1981), irodalomszervező és -rendszerező antológiáit a magyarországi kritika is elismeréssel fogadta. A somorjai Bibliotheca Hungarica megszervezésében övé a legfőbb érdem. A somorjai városi könyvtár 2008-ban az ő nevét vette fel.

TelepülésSomorja [Šamorín]
Pontos helyszín, címvárosi temető