A Somorjai Városi Honismereti Ház

A Csemadok Somorjai Alapszervezetének, elsősorban Presinszky Lajosnak kezdeményzésére 1976-ban adták át a Honismereti Házat, mint a Csallóközi Múzeum filiáléját.
A Honismereti Házban mintegy 500 négyzetméternyi kiállítási területen Somorja középkori okleveles emlékeivel, a város fejlődését szemléltető dokumentumokkal, továbbá a földművelés, a paraszti háztartás, a kendermegmunkálás és feldolgozás legkülönbözőbb eszközeivel, valamint a halászattal kapcsolatos tárgyi emlékekkel ismerkedhet meg az idelátogató.
1987-ben a Honismereti Ház udvarában egy kenyérsütő kemencét is sikerült felépíteni. Eme személtető eszköz segítségével módunkban áll bemutatni a hajdani kenyérsütés és lángos sütés munkafolyamatát.

Kategóriaépület, építmény / tájház, kézművesház / történelmi
TelepülésSomorja [Šamorín]