Szoborpark Somorján

Szoborpark Somorján

Az 1990-es évek elején néhány somorjai zenekedvelő fiatalember fejében született meg az ötlet, hogy kellene egy hely a városban, ahol összegyűlhetnének, gyertyagyújtással emlékezhetnének a zene nagyjaira. Kutatni kezdtek a megfelelő hely után, fellelkesedve keresték fel a város vezetőit is, akik eleinte furcsállották az ötletet. Azonban látva elszántságukat, a régi csendőrlaktanya helyét javasolták nekik a megvalósításhoz, amely akkor rendezetlenül, sűrű bozóttal benőve aludt a buszmegálló közelében.
A fiatal csapat a várossal közösen belefogott a nagy munkába, hogy az úgyis felújításra szánt parkot rendbe tegyék. A terület rendezésére vonatkozó terveket Jávorka Tamás készítette el. A csapat Presinszky Lajos segítségével polgári társulást alapított Immortal néven, mely azóta is folyamatosan tevékenykedik. A zenei élet nagy alakjainak domborműveit a parkban felállított sziklákra képzelték el, melyeket a pozsonyi kőbányából szereztek be. A megvalósításhoz gyűjtést szerveztek, s a befolyt összeg elégnek bizonyult a kezdeti munkálatokhoz. A város magára vállalta a park lekövezésének költségeit, járdák kiépítését.
Az első, Freddie Mercury domborművet Mintchev Boris képzőművész készítette, melyet később beleegyezésével Oskar Košecký alkotására cseréltek le. Ő volt az, aki a további domborműveket is nagy lelkesedéssel alkotta meg, hiszen a fiúkhoz hasonló zenebolond volt ő maga is.
Így került az Európában egyedülálló szoborparkba Jim Morrison, John Lennon, Kurt Cobain, Jimi Hendrix és Bon Scott szobra is Freddie Mercury mellé. Néhanapján mai is látni mécseseket égni előttük.

TelepülésSomorja [Šamorín]
Pontos helyszín, címA régi csendőrlaktanya helyén, az autóbusz megálló melletti parkban található.
Készítés időpontjaaz 1990-es évek eleje
Készíttető neveImmortal Polgári Társulás
LétrehozóJávorka Tamás tervezés, Oskar Košecký képzőművész
Készítés céljának ismert okaemlékállítás
FeliratFreddie Mercury / 1946-1993 // John Lennon / 1940-1980 // Jim Morrison / 1943-1971 // Kurt Cobain / 1967-1974 // Jimi Hendrix / 27.XI.1942 - 18. IX.1970 // Bon Scott 9.7.1946-19.2.1980 / AC-DC
Gondozását felügyeliImmortal Polgári Társulás
Szoborpark Somorján