Gróf Esterházy János emléktáblája

A Somorja Hangja – Vox Samariae polgári társulás szervezésében gróf Esterházy János emléktáblájának ünnepélyes leleplezését és felszentelését szentmise keretén belül 2014. június 25-én a somorjai Nagyboldogasszony – plébániatemplomban tartották.

Nem véletlenül esett a választás június 25-re. 1935-ben ugyanis pontosan ezen a napon került sor Prágában Esterházy János első parlamenti felszólalására, melyben deklaráltan kiállt a „szlovenszkói magyarság” autonómiatörekvései mellett.
Az ünnepi szentmisét Fóthy Zoltán atya celebrálta, akinek ez volt az egyik utolsó szolgálata Somorján, öt somorjai év után, júliustól ugyanis a Nyitrai Egyházmegyében, Nagysallón folytatja papi szolgálatát.
A táblaavató szentmisén külön tisztelettel emlékeztek meg gróf Esterházy Jánosról, felvidéki magyar politikusról, mártírról. A somorjai Nagyboldogasszony Plébániatemplom plébánosa, Fóthy Zoltán beszédében azt kérte Istentől, hogy mi, felvidéki magyarok Esterházy János életpéldáját és üzenetét egyre tökéletesebben tudjuk integrálni életünkbe. „Kérjük a jó Istent azért is, hogy őt majd a szentek között tisztelhessük” – mondta.
A templom falán elhelyezett emléktáblát Zetényi Csukás Ferenc, az emléktábla adományozója és Kiss Árpád, a Somorja Hangja – Vox Samariae polgári társulás elnöke leplezték le.
Zetényi Csukás Ferenc (író, újságíró) felvidéki gyökerekkel rendelkezik, családja Komárom környékéről származik, távoli rokona az egykori református lelkésznek, Csukás Zsigmondnak, aki több évtizedig szolgált Somorján.
Az avatást és a leleplezést követően az emléktáblán koszorút helyezett el Szabó József, a pozsonyi magyar követség tanácsosa; Horváth Mária, az Esterházy János Emlékbizottság képviselője; Bárdos Gábor, Somorja polgármestere; Dr. Molnár Imre történész, a Magyar Külügyminisztérium tanácsosa; Zetényi Csukás Ferenc, az emléktábla adományozója; Kiss Árpád és Kopasz László a Somorja Hangja – Vox Samariae Polgári Társulás nevében; a Magyar Nemzetőrség nevében: Dr. vitéz-lovag Czapáry-Martincsevics András, vitéz Zetényi Csukás László, vitéz Báli Péter; vitéz Farkas Gáspár; Knirs Imre, az Egy Jobb Komáromért Egyesület elnöke.
Az esemény közreműködői között meg kell említenünk Fazekas János, Publik Antal és Vass Ildikó szereplését, akik az ünnepség méltóságához járultak hozzá előadásukkal.
Az emléktábla méltó elhelyezésének a helyszínét Pogány Erzsébet, a Szövetség a Közös Célokért igazgatója közbenjárásával választotta ki a szervező polgári társulás. Az ünnepség a templomban a Himnusz eléneklésével ért véget.
Az emléktábla felavatását követően dr. Molnár Imre, az Esterházy János élete és mártírhalála című könyv szerzője tartott nagysikerű előadást a templom melletti Lelkipásztori Központban.
A történész kiemelte a mártír gróf életének Somorjához és a térséghez fűződő szorosabb kapcsolatait.

TelepülésSomorja [Šamorín]
Pontos helyszín, címSomorjai Nagyboldogasszony – plébániatemplom / Kláštorná 2033/2A
Készíttető neveSomorja Hangja – Vox Samariae polgári társulás
LétrehozóZetényi Csukás Ferenc, az emléktábla adományozója
Készítés céljának ismert okaA meghurcolt lelkész - esperes halálának 50. évfordulója
Feliratgróf Esterházy János / 1901 -1957 / felvidéki magyar mártír, politikus / "Csak az a nemzet érdemes jobb sorsra és örök életre, / amely meg tudja becsülni nagyjait és amelynek mindig / szeme előtt lebeg azok példát adó munkássága!" / Állíttatta a hősiessége és az emléke előtt tisztelgő utókor 2014-ben
Gondozását felügyeliSomorjai Nagyboldogasszony – plébániatemplom és a Somorja Hangja – Vox Samariae polgári társulás
Forrásinformációkhttp://www.televizio.sk/2014/06/somorjan-tegnap-este-esterhazy-janos-emlektablat-avattak/ - http://www.felvidek.ma/felvidek/kozelet/46866-felszenteltek-esterhazy-janos-emlektablajat-somorjan - Polgár Hajnalka, Somorja