Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2023. március 27.

Szűz Mária Mennybevitele katolikus templom

Szűz Mária Mennybevitele katolikus templom

A templom és kolostor J. G. Altenburger tervei alapján épült, a fennmaradt dokumentumok szerint 1722 és 1778 között. A paulánusok által épített templom és rendház a kései barokk építészet kiemelkedő alkotása.
A templom épülete egyhajós, szegmensíves zárású szentéllyel. Tornya beépült a főhomlokzatba. Belső falait és boltozatát freskók és díszes művészi festmények ékesítik. Ezek főként F. Sogrist alkotásai 1778-ból, amelyek Paolai Szent Ferenc életének egy-egy mozzanatát örökítik meg. A somorjai templom szentélyében látható mennyezeti freskó például XVI. Lajos francia király és Paolai Szent Ferenc találkozását ábrázolja. A beteg királyhoz eljutott Szent Ferenc aszkétikus erényességének és gyógyító képességének híre és IV. Sixtus pápa közvetítésével Tours-ba hívatta a szerzetest. Ferenc nehezen szánta el magát az útra, majd a királlyal kertelés nélkül közölte, hogy meggyógyítani nem tudja, és Isten sem fog rajta segíteni, de előkészítheti a keresztény halálra. Ma ez a templom a Szűz Mária Mennybevitele-templom nevet viseli. A templomot a kolostorral folyosó és sekrestye köti össze.
A templom orgonáját a kor egyik legjelesebb orgonaépítője, Ludvig Mooser építette 1866-ban. Eredeti kompozíciója nem ismert, de a fennmaradt sípanyagból arra lehet következtetni, hogy az orgona eredetileg 20 regiszteres lehetett. A későbbi beavatkozások, javítások sokat rontottak a sípanyag állapotán. Az ezredfordulóra állapota olyan kritikussá vált, hogy felmerült rekonstrukciójának és restaurációjának (nemcsak generáljavításának) gondolata. 2005-re befejeződött az orgona eredeti állapotba történő helyreállítása. Ünnepélyes felavatására 2005. június 26-án került sor.
A paulánusok rendjét – vagy mint kezdetben is nevezték, a Jézus Mária-rendet – Paulai Szent Ferenc alapította, s az alapítást IV. Sixtus pápa erősítette meg 1474-ben.
A paulánusok római katolikus, szigorú aszkétaéletet élő koldulórend voltak. Minimistáknak is nevezik magukat („legkisebb testvérek”), gyakran összetévesztik őket a pálosokkal. Jelszavuk – Charitas (szeretet) – istenhez és felebarátaikhoz való kapcsolatukat fejezte ki. Alázatos és bűnbánó életet éltek, és egyéb szerzetesi fogadalmaik (szegénységi és hallgatási fogadalom) mellett még a hús fogyasztásáról, valamint a zsírral és a vajjal készült ételekről is le kellett mondaniuk. A paulánusok csak néhány évtizeden át folytathatták kezdetben kolostor- és templomépítő, később missziós, lelkipásztori és oktatói tevékenységüket, míg II. József 1786-ban fel nem oszlatta a szerzetesrendet. A megüresedett templom és kolostor ezután a somorjai katolikus hitközség, illetve a város tulajdonába került. A kolostort ma Koronának nevezik – ez a név az 1960-as évekig a városi tulajdonú épületszárnyban működött Korona vendéglőtől ered.

Kategóriaépület, építmény
TelepülésSomorja [Šamorín]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS48.028558, 17.307556
Készítés időpontja1722 és 1778
Készíttető nevea paulánusok rendje
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okaIsten dicsőségére
Gondozását felügyelikatolikus egyház
Forrásinformációksomorja.sk
Rövid URL
ID6088
Módosítás dátuma2014. november 5.
Szűz Mária Mennybevitele katolikus templom
Szűz Mária Mennybevitele katolikus templom

Hibát talált?

Üzenőfal