Mátyás király somorjai mellszobra

Hunyadi Mátyás „(Kolozsvár, 1443. február 23. – Bécs, 1490. április 6.) Magyarország királya 1458 és 1490 között. Apja Hunyadi János korábbi magyar kormányzó, anyja Szilágyi Erzsébet grófnő. Bár 1458-tól de facto uralkodott, királlyá koronázására Székesfehérvárott csak 1464-ben került sor. Cseh királlyá 1469-ben, Ausztria főhercegévé 1486-ban választották. A magyar hagyomány az egyik legnagyobb királyként tartja számon, akinek emlékét sok népmese és monda őrzi. Népszerű ragadványneve az Igazságos.”

A szobrot, mely az uralkodót fiatal korában ábrázolja, Somorja város önkormányzata állíttatta és finanszírozta. Mátyás király 550 évvel ezelőtt, 1466. november 9-én és 10-én a somorjai erdőkben vadászott, és ezekben a napokban a városháza melletti épületben szállt meg. Ennek emlékére készítette a szobrot Lebó Ferenc, győri szobrászművész.
A Városháza előtti téren felállított szobrot Bárdos Gábor polgármester és Lebó Ferenc győri szobrászművész, a szobor alkotója, közösen leplezték le. A történelmi egyházak képviselői áldották meg.
És ha Lebó Ferenc, akkor a szokásos kapcsolatos éremképek a posztamensen.

TelepülésSomorja [Šamorín]
Pontos helyszín, címa Városháza előtt, a Fő utcában
Készítés időpontja2016. november 13. avatás
Készíttető neveSomorja város önkormányzata
LétrehozóLebó Ferenc, szobrászművész, éremművész
Készítés céljának ismert okaMátyás király 1466. november 9-én és 10-én való itt tartózkodásának emlékére
FeliratMATHIAS / REX
somorja-matyas-kiraly-szobor (2)