Szentháromság szobor

Ipolynyék főterét uralja az a szép szoborcsoport, amit itt Szentháromságnak neveznek. Tulajdonképpen Mária megkoronázását ábrázolja a kovácsoltvas kerítéssel körülvett, háromlépcsős talapzaton álló, magas oszlopra helyezett gyönyörű alkotás. A Szűzanya imára kulcsolt kézzel ül az Atyaisten és Jézus Krisztus közt, akik föléje tartják a koronát, mely felett a Szentlelket ábrázoló galamb látható, amint fénysugarak áradnak ki belőle. Az Atyaisten bal kezében jogar, Krisztuséban kereszt látható. Helyi anekdota szerint a szobor szállítás közben eltörött, s az eredeti Szentháromság alkotás helyett így került helyére a ma is látható mű Máriával, az Atyával, a Fiúval és a Szentlélekkel.
Isten dicsőségére emelte Pataki István és neje Gyurász Mária, 1903-ban.

TelepülésIpolynyék [Vinica]
Pontos helyszín, címA Béke tér parkjában található.
Készíttető nevePataki István és neje Gyurász Mária
FeliratISTEN / DICSŐSÉGÉRE! / PATAKI ISTVÁN / ÉS NEJE / GYURÁSZ MÁRIA / 1903
Gondozását felügyeliönkormányzat
ForrásinformációkCsáky Károly, Szakrális emlékeink nyomában II., 99. oldal, Lilium Aurum, 2009 / Pathó Marianna, Ipolynyék