Szent István király bronzszobra

Ipolynyék védőszentjét Szent István királyt nemcsak a templom főoltárán jelenítették meg, de azon kívül is. Hogy szent királyunk kultusza a mai napig itt elevenen él, annak ékes bizonyítéka a nemrégiben felállított szobor is. Szent István bronzszobra egy szépen kialakított park közepén áll, egy magas kőtalapzaton a templom alatti téren. Az egész alakos szobor a királyt karddal felövezve, fején koronával, karján, vállán királyi palásttal ábrázolja. Felemelt jobb kezében jogar, baljában országalma van.
A szobrot a Szent István templom közelében kialakított pihenőpark középső részén állították fel.  2006-ig ezen a helyen állt Nepomoki Szent János szobra, melyet ekkor helyeztek át a templom mellé.

TelepülésIpolynyék [Vinica]
GPS48.118125, 19.122894
Pontos helyszín, címA Szent István király plébániatemplom közelében kialakított Szent István parkban van.
Készíttető nevePro Villa Nek Polgári Társulás, Ipolynyék Község Önkormányzata és polgárai
LétrehozóOláh Szilveszter (Budapest) szobrász
Készítés céljának ismert okaemlékállítás
FeliratSZENT ISTVÁN KIRÁLY // OLÁH SZILVESZTER ALKOTÁSA / ÁLLÍTTATTA A PRO VILLA NEK / POLGÁRI TÁRSULÁS / IPOLYNYÉK KÖZSÉG / ÖNKORMÁNYZATA ÉS POLGÁRAI / A MAGYAR NEMZET DICSŐSÉGÉRE / 2006 MINDENSZENTEK HAVÁBAN
Gondozását felügyeliönkormányzat
ForrásinformációkCsáky Károly, Szakrális emlékeink nyomában II., 100. oldal, Lilium Aurum, 2009 / Pathó Marianna, Ipolynyék