Nepomuki Szent János szobor

“Az Alsó-, Felső- és Egyházasnyék falvakból egyesített, mai falu lakossága az elmúlt századokban hűségesen kiállt római katolikus hite mellett. A lakosság vallásos buzgalmát számtalan, ún. “szakrális kisemlék”, kápolna, kereszt, szobor őrzi a településen.
Ezek egyike a ma a templomkertben álló, monumentális barokk szoborcsoport. A 18. századi alkotás eredetileg nem itt, hanem a templomtól délnyugatra lévő, akkor még beépítetlen téren állt, onnan szorult be a templom udvarára. Az igen nívós szoborcsoportot puha kőből faragták. A mozgalmas, tagolt, díszes, ívelt párkányokkal koronázott, középen magasabb, két oldalt alacsonyabb talapzaton állnak az életnagyságú, álló helyzetű szobrok. A központi alak a barokk kor óta kedvelt és tisztelt Nepomuki Szent János, a gyónási titok és a vízi emberek védőszentje, akit a szokásos ikonográfiával ábrázolt az ismeretlen művész: papi öltözetben, stólában, karingben, köpenyben, kezében feszülettel. Feje fölé csillagokból álló glória emelkedik. Jánost két oldalról egy-egy – szárnyas gyermek alakjában ábrázolt – angyal fogja közre. Az alkotás fölé ívelt, díszített szélű bádogtetőt emeltek.”
“Ipolynyék legszebb és legrégibb szabadtéri alkotása az a XVIII. Századi barokk Nepomuki Szent János-szobor, amely a templomkertben található. A monumentáisnak tűnő alkotás egy díszített talapzaton áll, s kőből készült. Dedikációja már nem olvasható. Hasonlóságot mutat a Hont megyei Kemence Szent János-szobrával. János fedetlen fővel áll előttünk, kezében nagyméretű feszülettel, feje felett csillagos glóriával. A szobor két oldalát egy-egy művészien megmunkált barokkos angyalka díszíti. Az egész művet egy csipkézett horganyfedél védi.”
A folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentjének szobrát 2006-ban helyezték át a templomkertbe, mivel korábbi helyére Szent István király szobra került felállításra.

TelepülésIpolynyék [Vinica]
Pontos helyszín, címA Szent István Plébániatemplom kertjében van.
Feliratnincs felirat
Gondozását felügyelikatolikus egyházközség
Forrásinformációkwww.kozterkep.hu / Csáky Károly, Szakrális emlékeink nyomában II., 98. oldal, Lilium Aurum. 2009 / Pathó Annamária, Ipolynyék