Böjtös kereszt

Böjtös kereszt

Egy öntöttvasból készült színezett korpusz díszíti… A többlépcsős díszített szárú, INRI feliratú szürkemárvány-kereszt a falu nyugati útkereszteződésénél áll, kovácsoltvas kerítés veszi körül. A talapzat legalsó részén egy tőrrel átszúrt szívet látunk. E helyen régebben is állhatott feszület, valószínűleg az itteni föld Teleky nevű birtokosa állította… Egy régebbi kereszt meglétéről árulkodik az 1865-ös jegyzői jelentés is: “Nem messze e’ hídtól, a dombotskán, egészen a falun kívül – éppen Ságh felé vezető Ország útnál – egy Krisztus Urunk keresztje ékesíti útasaink jókedvét. (1984:26).”
Isten dicsőségére állíttatta özvegy Böjtös Ferencné, 1914-ben.

TelepülésIpolynyék [Vinica]
Pontos helyszín, címSzabadság út / Cesta slobody
Készíttető neveBöjtös Ferencné
FeliratINRI // ISTEN / DICSŐSÉGÉRE / ÁLLÍTATTA ÖZVEGY / BÖJTÖS FERENCNÉ / 1914
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkCsáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában II., 92. oldal, Lilium Aurum, 2009 / Pathó Marianna, Ipolynyék
Böjtös kereszt
Böjtös kereszt