Sáska Sándor huszárhadnagy síremléke és kopjafája

Gyulai Sáska Sándor nagyenyedi születésű 48-as honvédhadnagy emlékére felállított kopjafa a katolikus temetőben, Pajor István ipolynyéki születésű, egykori 48-as honvédtiszt emléktáblája mellett áll. A 2008-ban avatott kopjafánál Rácz Levente (Fehér megyei RMDSZ-elnök) és Hrubik Béla (Csemadok országos elnöke) mondott beszédet. Az ünnepségen megjelent, az akkor 87 éves Sáska Edit is, a honvédtiszt ükunokája Balassagyarmatról.
Gyulai Sáska Sándor 1848 augusztusában Kolozsváron beállt a Kossuth önkéntes lovascsapathoz. A szabadságharc bukása után befejezte jogi tanulmányait Budapesten, majd a kiegyezés után törvényszéki bíró lett Nagyenyeden. Később Alsó-Fehér megye árvaszéki ülnöke, majd elnöke. Felesége, Garamvölgyi Giczi Szidónia egy dévai örmény-szász gyökerű földbirtokos család sarja volt. Házasságukból két fiúgyermek, Gyula és Dezső, valamint egy leány, Klára született. Sáska Sándor tagja volt a Fehér-megyei Honvédegyletnek. 1896-ban vonult nyugalomba. Fia, Dezső, orvosi egyetemet végzett, többek között Ipolynyéken is megfordult körzeti orvosként, később tiszti főorvos Budapesten. Ipolynyéki tartózkodása során vette magához édesapját, Sáska Sándort, akit 1907-ben itt ért utol a halál.

TelepülésIpolynyék [Vinica]
Pontos helyszín, címrégi temető
Készítés időpontjaa sírkő 1907 után, a kopjafát 2008-ban avatták
Készíttető neveCsemadok alapszervezete
Feliratgyulai SÁSKA SÁNDOR, 1828-1907 // ITT / NYUGSZIK / KOSSUTH / HUSZÁR / HADNAGYA
Gondozását felügyeliönkormányzat
Forrásinformációkhttp://www.szabadsag.ro/ * https://s3-eu-central-1.amazonaws.com/wp-csemadok/wp-content/uploads/sites/32/2008/10/22150059/9-6-5152-faklya_200803_ievf_3sz.pdf * Pathó Marianna, Ipolynyék