Kereszt az új temetőben

A falu legrégebbi feszülete az alsónyéki temető központi keresztje. Ez ma a temető és a templom közötti területen látható, mivel a tereprendezések során az eredeti helyén maradt. Már Tomka Samu községi jegyző is írt róla 1865-ben Pesty Frigyesnek küldött jelentésben. Megemlíti, hogy a falu nagyszerű Egyháza az Alsóipolynyéki határban, a Kosztontzai pusztán áll magos tornyával, s az “oldalánál temető – körül sántzolva, és többnyire akáts fákkal be ültetve – rendes állapotban szemlélhető, a’ hol még egy kőkereszt” is látható “Jézus Krisztus képével”. (1984:30) Az egyenes szárú, kő alapzatra állított, kétlépcsős szürkésfehér kőkeresztet a XVIII. században emelték. Korpusza barna színezésű pléhből készült, nemrég újították fel.
Az egy kőből kifaragott keresztet 1796-ban állították.

TelepülésIpolynyék [Vinica]
Pontos helyszín, címa katolikus templom mellett
FeliratINRI / ANNO / 1796
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkCsáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában II., 92. oldal, Lilium Aurum, 2009 / Pathó Marianna, Ipolynyék