Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2022. december 5.

A zsobráki Szent Orbán szobor

A zsobráki Szent Orbán szobor

A bronzszobor a megszokott Orbán-ábrázolásoktól eltérően jeleníti meg a szentet. Robusztus alakját látjuk a magas talapzaton, kezében ugyan ott a szőlőfürt, de feje fölött glória van, háta mögött hatalmas kard. Ez talán a szent feltételezhető mártíromságára utal? Köztudott, hogy Szent Orbán általában tájainkon püspöksüveggel és pásztorbottal vagy pápai tiarával és kereszttel jelenítik meg. Attributuma a szőlőfürt és a kehely, a kezében lévő tálca stb.
A szőlők védőszentjének szobrát, Krisztiáni Sándor művét Ipolynyék önkormányzata, a Nekvinum polgári társulás és magánszemélyek (Cseri Gábor, Farkas Zoltán, HamerlikRichárd, Korcsog Dénes, Tóth István, Zsigmond László) állíttatták, 2004. szeptember 11-én.
A színezett mészkőszobor kőből emelt talapzaton áll. Szent Orbán a legjelentősebb szőlővédő, kezében szőlőfürtöt tartva, vigyázza a lejtőt és a termést.

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésIpolynyék [Vinica]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS48.13113, 19.11887
Pontos helyszín, címA szőlőhegyi pincesoron van.
Készítés időpontja2004
Készíttető neveIpolynyék önkormányzata, Nekvinum polgári társulás, Cser Gábor, Farkas Zoltán, HamerlikRichárd, Korcsog Dénes, Tóth István, Zsigmond László
LétrehozóKrisztiáni Sándor
Készítés céljának ismert okaa szőlőtermés és a szüretelők védelmezése
FeliratSZENT ORBÁN / A szőlők védőszentje / Krisztiáni Sándor / művét állítatta / Ipolynyék önkormányzata / Nekvinum polgári társulás / Cseri Gábor / Farkas Zoltán / HamerlikRichárd / Korcsog Dénes / Tóth István / Zsigmond László / 2004. szeptember 11.
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkCsáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában II., 100. oldal, Lilium Aurum, 2009 / Pathó Marianna, Ipolynyék
Rövid URL
ID11678
Módosítás dátuma2016. március 6.
A zsobráki Szent Orbán szobor
A zsobráki Szent Orbán szobor

Hibát talált?

Üzenőfal