Szent István király római katolikus templom

A falu régi egyházashely, Szent Mihályról nevezett kápolnáját már 1425-ben jegyezték „capella s. Nicolai” formájában. 1526-ban „ecclesia de. Kovar” alakban szerepelt az okiratokban. A régi kápolnát a XIX. század végén hat méterrel megtoldották, három méterrel magasították, a régi falakat is felhasználva. 1899-re felépült a község egyhajós, félköríves szentélyű neobarokk római katolikus temploma, s Szent István lett annak második patrónusa. A festmény, amely a szent királyt ábrázolja, amint kardját és magyar koronát felajánlja a Szűzanyának, ma is látható. A templomot 2010-ben újították fel.

TelepülésKóvár [Koláre]
GPS48.070283, 19.244267
Pontos helyszín, címNagycsalomja felől megközelítve a települést a főút mentén, bal oldalon található.
Készíttető neveKóvár község és az egyházközség
ForrásinformációkCsáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában IV. Lilium Aurum, 2011, 60-66. *** Kóvár: A kettéosztott Ipoly menti határfalu, Honismereti kiskönyvtár 211. Sz., Komáromi (Komárno) KT Kiadó Kft., 2003. *** Varga Emese, Ipolynyék, 2016.
kovar-templom-2
kovar-templom-6